IT skal ut, hva skal inn?

Happy excited millennial businesswoman in casual excited with good news at laptop, looking at screen, celebrating win, achieve, approved loan, making yes hand gesture. Employee getting job promotion.

'Having an IT department is exactly what will prevent companies from being innovative.' En brutal observasjon fra MIT Sloan School of Business Management. Men er det virkelig så ille? Hva kommer i stedet – og hvordan kommer vi dit?

Mer et undertrykt faktum enn en egentlig nyhet. Mange av oss har argumentert for avvikling av tradisjonelle IT i årevis og fått gehør i noen miljøer, hoderystelser fra de fleste. IT-miljøer aksepterer (relativt) lett at verden er annerledes enn for få år siden. At en lang rekke nye kompetanseområder, muligheter og behov fortrenger de gamle 'hovedrollene'. Men likevel sitter tilpasningene langt inne. Så langt inne at Joe Peppard, Principal Research Scientist ved MIT Sloan School of Business Management serverte tiraden ovenfor. For over to år siden.

Er det virkelig så ille?

Spørsmål én fra ingressen - er det virkelig så ille? –har et rungende 'ja' som riktig svar. Selv om få vil innrømme det, har IT-avdelinger hemmet utviklingen i utallige virksomheter i mange år. Ikke alene og ikke uten velsignelse fra omgivelsene, men definitivt hovedskyldig – fordi nettopp IT skulle være drivkraft for endringene, ikke det motsatte. Og allerede her nærmer vi oss sakens kjerne: Det handler ikke i førte omgang om teknologi, ikke om forståelse, ikke om innsikt, men om ego. IT-ledere og IT-profesjonelle har - i likhet med de fleste andre – betydelig ego, høy yrkesstolthet og er bortskjemte. 'IT' - 'de som mestrer teknologien' – oppfattes som respekt-skapende, gir selvfølelse – og en posisjon som kontrollerer noe 'de andre' er avhengige av.

Så har yrkesstoltheten - som høres et hakk bedre ut enn 'ego' - tatt av i forbindelse med trusler om (eller muligheter til) store endringer. For mens IT er for endringer, er det åpenbart en forutsetning at endringene ikke går på bekostning av en møysommelig opparbeidet posisjon. Og akkurat der stopper nødvendige tilpasninger til virkeligheten, som Joe Peppard og mange andre, oss selv inklusive, har tatt til orde for.

Et godt eksempel på hvordan denne holdningsmessige blokkeringen fungerer i praksis, er følgende:

Les mer …
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.