Less code, more business

Business process and workflow automation with flowchart. Businessman pointing illustration processing management

No-code er en misforståelse. Ikke aktiviteten, men navnet. Det handler aldri om kode eller koding, alltid om prosesser og business. Hvorfor velger vi (fortsatt) begreper som garantert skaper forvirring?

Problemet med no-code er verken verktøyene eller bruken, men navnet. Så snart ordet 'kode' nevnes, kommer assosiasjonen til programmering, selv om det står 'no' foran – og forvirringen et faktum. Riktig navn er 'business process design'. Med gode verktøy og litt trening kan smarte brukere lage bedre/riktigere prosesser enn 'kode-proffene'. Fordi de vet hvor skoen trykker. Og ikke går seg bort i teknologi.

Artikkelen Prioritering: No time for coding for noen måneder siden, trigget en nerve i mange miljøer. En serie spennende tilbakemeldinger og meningsutvekslinger som på den ene siden bekreftet at no-code står på agendaen i en helt annen grad enn for bare 12 måneder siden. Og på den andre siden avslører 'tåkeleggingen' vi innledet med: Ironisk, men reelt – 'no-code' gir feil assosiasjoner. Markedet ser 'no-code', men leser 'har med kode å gjøre'. Dessuten: Resultatet av en 'no-code-utvikling' kalles for sikkerhets skyld en 'applikasjon'. En garantert låsing til koding, software og programmering. 'Dette må være en IT-greie'.

Ved første øyekast kan forskjellen virke uviktig, men den spiser tid og ressurser, og  sender oss i feil retning både kompetansemessig og ressursmessig. Vi ser automatisk etter medarbeidere som kan noe om koding i stedet for medarbeidere som kan prosessene og kjenner businessen – og som fortrinnsvis ikke har vært ansatt lenge nok til å være låst i 'slik har vi alltid gjort det' oppfatninger.

Med andre ord: Vi trenger et tydelig nivåskille mellom software utvikling (som utføres av IT eller under ITs paraply) og utvikling av prosesser i virksomheten (som utføres nær og av de som kjenner prosessene og behovet). Ideelt sett burde IT holde god avstand til slik utvikling, men som vi var inne på i nevnte artikkel: IT er naturlig ansvarlig for no-code-verktøyene og blir involvert uansett.

I realiteten en åpen invitasjon til å stoppe forvirringen – og samtidig slå et slag for egne interesser: Vi trenger frigjort tid og ressurser til utvikling og nybygging av systemer, verktøy og prosesser på lavere nivå. Inklusive å velge og drifte høynivå no-code verktøy som Unqork, for å nevne et spennende eksempel. Det får vi ved å utvikle forståelse for mulighetene de nye verktøyene serverer. I mangel av noe bedre (enda), bidrar 'business process engineering' og 'business process design' positivt – sender interesserte brukere og ledere i riktig retning tankemessig. Koblingen til koding må bort. Da må også navnet 'no-code' bort.  Ingen ville finne på å kalle et brett for 'no-computer'.

I realiteten en 'bukta-og-begge-endene' situasjon for IT – som inviterer til å bli utnyttet. Alle vinner.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.