Crash-landing for 2021?

Emergency landing of the airplane on water with splashes. Concept of aircraft rescue, flight safety.

2021 ble en stor skuffelse. Eller ble den egentlig det? Det kommer an på hvem vi spør. Dessuten - langt viktigere enn den nære historien er 'hvor godt er vi rustet for 2022?'

De fleste av oss har kort hukommelse. Dagens pandemi-utfordringer fortrenger de ville gjenåpnings-festene fra sensommeren, og vi er tilbake på 'alerten'. Dermed blir 'krise-modus' dominant når vi spør om 2021, og svarene deretter: Stor skuffelse.

Sannheten er adskillig mer nyansert. 2021 ble et langt bedre år både utviklingsmessig og økonomisk enn de fleste drømte om ved inngangen til året. Vi startet på 'alerten' og i 'læremodus', fokusert på å unngå de små og store krisene fra 2020, som ble effektivt oppsummert i Frankly speaking og 2020: The takeaway:

Det smaker vondt å innrømme det, men for mange er unntakstilstanden velkommen. Ikke årsaken, men situasjonen. En legitim årsak til å rokere på ressurser, omprioritere prosjekter, gripe fatt i saker som skulle ha vært ‘fikset’ for lenge siden, men havnet bak i køen. Nå er de plutselig kritiske.Frankly speaking
Det vi trenger er en ærlig gjennomgang av hva som lykkes i 2020 og hvorfor. Med typiske ingredienser som fokus, prioriteringer, felles forståelse, gjennomskjæring, energi. Gjennomgangen vil for de fleste avsløre to essensielle drivere – overkjøring og prioritering. Overkjøring av hindringer og tydelig prioritering av hva som er viktigst. Pluss færre diskusjoner, mer handling.2020: The takeaway

Ved inngangen til 2022 passer begge – sitatene og artiklene – like godt. Vi har lært, fikset, oppdatert, endret, ryddet, omprioritert – og sett resultater.  Vi – mange, men ikke alle – er i godt gjenge. For eksempel – Q2-2020 var dominert av naivt håp: 'Det går snart over.' Nå er naiviteten ute, realismen inne. Vi håper ikke på bedre vær, men forbereder ruskevær – og tar godværet når og hvis det kommer. 2022 blir leveranseproblemer, forsinkelser, produktmangler, lavere stabilitet, kortere horisont, høyt sykefravær, ransomware, overbelastninger etc. Hvis det høres ut som et sitat fra 'sorgens kapittel', les en gang til. Dette er virkeligheten. Når det er akseptert, blir utsiktene verken sørgelige eller nedslående, men utfordrende – den normalen vi skal forholde oss til.

Det slår oss at vi har brukt ordet 'mindset' hyppig de siste månedene, og fortsetter like godt: Hvis vårt 'mindset' er 'dette er unntakstilstand', blir den akkurat det: Vi gjør ting halvveis fordi de er midlertidige, mens vi venter. Riktig mindset er imidlertid at 'dette er normalen'. Ikke 'den nye', ikke 'den gamle', bare 'normalen'. Da blir tanker, planer, diskusjoner og handlinger riktigere. Også at normalen er i konstant endring.

2022 blir krevende. For de som  velger å omfavne, bidra til og utnytte dynamikken og endringene, blir det spennende og lærerikt. For de som slåss mot virkeligheten, blir det en sammenhengende tragedie. Godt nytt år.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.