Jobber som bygger fremtiden

QA landing page. Testing quality assurance in software prototype. People fixing program code bugs in device. Vector concept qa and development fixing bug, software program code illustration

Én av nykommerne på jobbfronten er kvalitetssikring. Av data. Overraskende for mange, men slik kvalitetssikring har vi aldri hatt. En hel verden er bygget på antagelsen at data - spesielt digitale data - er korrekte, anvendelige, til å stole på. Først nylig oppdaget vi fadesen. Da var Trump allerede valgt.

Dette handler imidlertid ikke om politikk, men om realisme. Vi kan kritisere historien oppad stolpe og nedad vegg, men den blir ikke annerledes av den grunn. Nå er vi her – og har oppdaget at datakvalitet er like uforutsigbar som grønnsakskvalitet på supermarkedet. Fine utenpå, mugne - eller enda verre - inni. Det kan vi ikke leve med.

Rett skal være rett - bildet inneholder mer enn historisk nonchalanse i forhold til data. Verden ser annerledes ut. Datamengdene har eksplodert, anvendelsene like så og behovet for kontroll på kvaliteten følger etter. Samtidig - når temaet først kommer på bane, er det få som blir overrasket. Vi har hørt, sett, lest horrorstories om konsekvensene av 'feil' datakvalitet de siste årene, der 'feil' er riktigere enn 'dårlig' kvalitet: Data antas å ha kvaliteter, opprinnelse, relevans, bredde, dybde etc. de ikke har (se ML: Når data lyver…).

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.