myMAYDAY Classics: Introduksjon til crypto

Fra gull til crash, fra frelse til fallitt: Et unikt stykke teknologi-historie som i 10 år har vært med på å forme vår digitale virkelighet og hverdag. 12 artikler fra myMAYDAY.com i perioden 2014 til 2022 - innsikt, erfaring, observasjoner og forståelse. Bitcoin, Blockchain, crypto, Web3, ...

Ved utgangen av 2022 stormer det rundt både Bitcoin og crypto – igjen. Med god grunn. Enda en konkurs, enda en gigantsvindel, enda en 'bunnen-ut-av-markedet' situasjon for de digitale valutaene. Og media flommer over av forklaringer, analyser, løftede pekefingre, besserwissere, optimister – og enkelte klare røster.

For oss i kanten eller på innsiden av segmentet er forståelse viktigere enn noen sinne. Og forståelsen kommer kun unntaksvis fra spaltekilometrene som flommer over markedet i disse dager.

Derfor dette 'virtuelle kompendiet' – en samling artikler fra myMAYDAY.com som fortsatt er like relevante og forståelsesdrivende som da de ble publisert – korrigert for endringer i markedet som de fleste interesserte er klar over.

8 hektiske år som gjør stoffet fra 2014 spesielt lærerikt: Hvordan bildet, utsiktene, forventningene så ut da og i hvilken grad potensialet har materialisert seg. Mange overraskelser – men interessant nok: Fundamentet etablert av Bitcoin og den originale Blockchain står seg både teknologisk og praktisk. Hvorvidt dette fundamentet er praktisk anvendelig til noe annet enn (luftige) investeringer og proof-of-concept er en annen historie. En observasjon som avslører hvordan min egen holdning har utviklet seg i perioden: Fra entusiast i 2014 til realistisk skeptiker i 2022.

Artiklene er åpent tilgjengelige, ingen innlogging. Og utviklingen følges videre på mindset3.org. Enjoy - og del gjerne.

Hilsen Helge Skrivervik

myMAYDAY Classics
myMAYDAY Classics presenterer tidløse gullkorn fra arkivet på myMAYDAY.com. Åpent og tilgjengelig for alle. Publiseres 'en gang i blant' vinteren 2022/23. Bli med på mailinglisten.

Bitcoin - ekte digitalt gull

Finansverden tar kraftig til orde mot Bitcoin. Da vet vi at det er alvor. Verden er klar for en overmoden modernisering av et 500 år gammelt regime.


0 comments

Bitcoin - FAQ for IT-profesjonelle

Bitcoin er digital-alderens cash: Rask, sikker, anonym, åpen og grenseløs. En ekte ‘disruptor’ og et utfordrende farvel med gamle maktstrukturer.

0 comments

Når Bitcoin imploderer

‘For godt til å være sant’ betyr ofte akkurat det. Umulig, usant eller overoptimistisk. Bitcoin befinner seg i motsatt ende av skalaen: ‘For dårlig til å overleve.’ Få har oppdaget det enda, og bildet er ikke helsvart: Mulighetene i den andre enden er fascinerende – og er uavhengige av Bitcoin!

0 comments

Blockchain - snarvei eller blindvei?

‘Radical Transformation’ sier ACM. ‘Be sceptical’ sier Forbes. Begge om blockchain. Hvem skal vi tro og hvorfor?

0 comments

Blockchain - the missing link...

Blockchain er siste brikken i tidenes viktigste puslespill - brikken som får digital transformasjon til å ‘gå opp’. Med ‘digital tillit’ løsner den proppene i verdens største dataflyt. Ikke rart halve verden protesterer!

0 comments

Blockchain confusion

Blockchain as a Service høres fint ut - men hva skal vi bruke det til?

0 comments

Blockchain: Digital tillit

Digital tillit er absolutt, garantert, urokkelig. Tradisjonell tillit er en blanding av emosjoner og juss. Forskjellen er enorm. Er verden klar for 100% redelighet? Velkommen til tillit-as-a-service.

0 comments

Blockchain 2.0

2020 har servert mang en nedtur - også på teknologisiden. AI kanskje den største, blockchain definitivt den mest brutale. Men - som amerikanerne sier - 'it ain‘t over yet'. Teknologien, forventingene og mulighetene har ‘landet’. Blockchain 2.0.

0 comments

Blockchain: Evig klimaversting?

Er blockchain tidenes miljøtrussel eller en forutsetning for å redde klimaet? Meningene spriker, men konklusjonen er klar …

0 comments

Den store crypto-bløffen

Har du hørt om Web3? Revolusjonen som - drevet av crypto og blockchains - skal frigjøre den digitale verden fra gigantene? Digital demokratisering ifølge entusiastene. Ringer det en klokke? Vi har hørt sangen før - for ca. 20 år siden. Det gikk ikke helt som planlagt.

0 comments

Bitcoin som batteri?

Vi innrømmer det - kaffen havnet i halsen da overskriften dukket opp. Bitcoin som batteri er like selvmotsigende som burger til slanking og snø til oppvarming. Verken fornuften eller fysikken stemmer.

0 comments

Crypto-bløffen, del II

For noen år siden var jeg crypto-fan. Øynet enorme muligheter til optimalisering, frigjøring, utvikling, forenkling. Og en del utfordringer, men ikke større enn at balansen 'bikket' riktig vei. Slik gikk det ikke.

0 comments