Når AI blir nyttig

Double explosure of Medical technology concept working for Remote medicine and Electronic medical record with female doctor.

Dagens AI har smal nytteverdi. Artige - noen ganger imponerende – resultater, men jo mer imponerende, desto mindre anvendelige. Selv ansiktsgjenkjenning, som mange av oss oppfattet som den ultimate 'killer app', er på full fart utforbakke. Mens tusenvis av målrettede ML-anvendelser fungerer og leverer. Hva skjedde?

Analysen er komplisert, men konklusjonen er enkel og nøkkelordene er forventninger og forståelse. Ikke egnet til å overraske, men når forventningene er korrigert og forståelsen på plass, ser bildet ganske annerledes ut. Og akkurat det er i ferd med å skje. Etter alle nedturene – 30+ år med tekniske fremskritt, naive vyer, imponerende salgspresentasjoner, store penger og inflaterte forventninger – nærmer vi oss et punkt hvor AI kan levere - på egne premisser så å si. 

Ny målestokk

'Brytningspunktet' er interessant: Så lenge målestokken var menneskelig intelligens, sto skuffelsene i kø. Når vi nå smått om senn 'lander', og etablerer målestokker og forventninger som passer til 'virkeligheten' – teknologi og realistiske muligheter, blir energien i utviklingen en annen.

AIs smalsporede og lite utviklede status, koblingen mellom maskinlæring og AI, viktigheten av spesialisert hardware og så videre er selvfølgeligheter. Vi rister på hodet av media og morer oss over fantasifulle filmskapere. Og vi går i samme fella som folk flest: Sammenligner AI og roboter med mennesker. ‘De ligger langt etter’ eller ‘de blir aldri som oss’ etc.

AI på jakt etter (sunn) fornuft (2019)

Holdningsendring

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.