Skivebom: Ransomware på side 9

Folk flest er lei av ransomware. Big news da Hydro ble angrepet for litt over 2 år siden. I dag havner tidenes mest omfattende ransomware-angrep på side 9 i Aftenposten. I en liten notis med 2 setninger. Snakk om skivebom.

En underlig ironi: Dagen før Aftenpostens eklatante demonstrasjon av egen ignorans, kunne verdenspressen melde at cyberkriminalitet nå er større enn narkotikahandel - i verdi. I seg selv en tankevekker, men det er trusselbildet som burde vekke oppmerksomhet – ikke minst hos politikere, ordensmakt og forsvar. 

Ransomware-angrep er trolig den mest akutte trusselen verden står overfor akkurat nå. Større enn pandemi, global oppvarming, sosial uro og polariserende ledere. Fordi angrepene - både de som lykkes og titusenvis som ikke lykkes i første runde - demonstrerer noe vi visste, men har snudd ryggen til: De pågår 24/7 over hele verden, akselererer med en hastighet som langt overgår pandemien og kan lamme store deler av verden nærmest uten varsel. Styrt fra en bunker i Leningrad eller Pyongyang.

Det vi har sett så langt er for en forrett å regne. Noen milliarder i løsepenger, noen skader, noen liv tapt – nærmest en advarsel om hva vi har i vente. En situasjon mange sikkerhetsprofesjonelle er fullstendig klar over, og har tiltak mot, men som mangler synlighet utenfor profesjonelle miljøer. Dermed mangler også ressursene. 

Den brutale sannheten er at for eksempel medisinsk pandemiberedskap er null verdt når hele helsesystemet er lammet av ransomware. Eller energiforsyningen. Eller transportsystemene. Eller andre kritiske ressurser. Og si ikke at det er umulig. Vi vet bedre. Alle burde vite bedre.

Derfor er side 9 i Aftenposten for dårlig. Vi - verden - trenger førstesider, forståelse, oppmerksomhet og tiltak. Ikke den klassiske 'det fikser IT'. Ransomware er et samfunnsproblem, ikke et IT-problem.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.