Aldri ferdig?

'Blir du aldri ferdig?' Irritasjonen stiger. 'Ting tar tid' glipper det ut av oss. Kanskje objektivt riktig, men likevel feil. Riktig svar er 'nei'. 'Aldri ferdig' er et krav. 'Klar til bruk' er den nye målestokken.

Vi snakker ikke om oppgaver, men om produkter, konstruksjoner, tjenester. Det sier seg egentlig selv. Kontinuerlig endring og utvikling betyr i praksis 'aldri ferdig'. I digital-alderen er 'ferdig' det samme som 'utgått'. Og utfordringen for mange av oss er å tilpasse forventninger til virkelighet. 

I århundrer har vi 'designet for evigheten' – laget produkter og utviklet tjenester med forventning om at de skulle vare og være uforandret i mange år, ofte mange tiår. I vår virkelighet er 3 år lang tid, 5 år en evighet. Og derfor er 'blir du aldri ferdig' først og fremst en erkjennelse av manglende kontakt med virkeligheten.

Nærmest uansett hva vi bygger eller utvikler – fra medisiner til veier, fra tjenester til bygninger – er fleksibilitet, endrings/tilpasnings-muligheter - krav nummer én. Eller kort levetid. Innlysende, men likevel ofte glemt eller underprioritert. For eksempel: Et forretningsbygg planlegges i 2021, fullføres i 2023, tas i bruk 2024. Da ser verden ganske annerledes ut enn i 2021. 3 år til – 2027 – og utviklingsskruen har tatt enda en omdreining. Produkter, konstruksjoner og teknisk infrastruktur skal være levende, ikke ferdige eller statiske. Darwins utviklingslære fra 1869 i praksis: Survival of the fittest - der 'fittest' ikke er den sterkeste eller smarteste, men mest fleksible, tilpasningsdyktige. 

Poenget - eller utfordringen, om vi vil - er holdninger og forventninger. Produkter og tjenester er 'levende' på en annen måte enn for bare 5 eller 10 år siden. Nylig byttet vi ut det 3 år gamle styringssystemet for varme i boligen. Det manglet vesentlig funksjonalitet i forhold til integrasjon, fjernstyring og energi/klima-balanse. 2-3 år til, og vi forventer en ny runde med endringer. Bygningen - produktet - er levende, tilpasningsdyktig. 

Selv åndsverk - bøker, musikk, billedkunst - er levende, i forandring, gjerne drevet av direkte kontakt mellom kunstner og publikum. En kontakt som tidligere ikke var mulig. Nå er den mulig - og målestokken er endret.

'Bli ferdig'-uttrykket er et godt eksempel fordi det treffer alle – og  skaper feil assosiasjoner. 'Ferdig' gjelder for oppgaver – for alt annet, inklusive kunnskap og kompetanse, er 'klar til bruk' den nye målestokken. Klar til bruk og klar til endring. Tilsynelatende en detalj, i realiteten en holdning. Og holdninger sitter hardt i: Vi søker stabilitet, men trenger endring for å overleve.

Medisinen er bevissthet. Den som tror at 'ferdig' er et mål, er ferdig, utgått på dato.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.