2021: Handlingsrom = overlevelse

You Can Change the plan reminder on a notice board

'Hva er viktigst for 2021?' Spørsmålet dominerer kundemøter og dialoger i bransjen mot slutten av året. I år er svaret enkelt, men vekker sjelden entusiasme: Handlingsrom. Hvorfor slik skepsis?

Og hvorfor er handlingsrom  – fleksibilitet – så viktig akkurat nå? En interessant diskusjon der hovedpoenget er kjent for de fleste: Utviklingshastighet. Om den ikke var påtrengende før, ble ‘endringstrykket’ akutt da pandemien landet. Den forstyrret status quo for de fleste, og avdekket svakheter i robusthet, katastrofeplaner, bemanning, planlegging, prioriteringer eller annet hos mange. Uønsket og overraskende, men ikke unyttig. I tallrike miljøer har pandemien bidratt til å løfte en rekke hittil underprioriterte områder frem i lyset – med viktige, positive følger (se for eksempel Katastrofal beredskap).

Samtidig har vi fått et ekstra incentiv til å ettergå egen fleksibilitet på generell basis. Vi vet at utviklingshastigheten er høy og økende, vi vet at reell stabilitet og forutsigbarhet hører historien til, at 'langsiktig' i høyden betyr 2 år, og at ‘langtidsplanlegging’ betyr å stake ut kurs, ikke sette detaljerte mål.

Dermed gir prioriteringen seg selv. Vi trenger ressursmessig handlingsrom. En permanent ‘katastrofeplan’ for å håndtere virkeligheten: Hvis alle ressurser er 100% belagt i lang tid fremover, har vi null handlingsrom. 

Det viktigste tiltaket for å komme dit er en kritisk gjennomgang av hva ressursene brukes til – enten vi snakker om økonomi, hoder, kompetanse, systemer, lokaler, partnere eller annet. Hva gjør vi selv som andre kan gjøre bedre? Har vi riktig kompetanseprofil, riktige medarbeidere? Har medarbeidere nok tid til å drive faglig utvikling? Har vi oppdaterte verktøy/systemer, bruker vi data optimalt, har vi riktige data – og så videre.

Sjansen er nær 100% for at en slik kritisk selvevaluering vil avdekke forbedringsmuligheter - noen av dem krevende og ulystbetonte, men ‘ulystbetont’ er ingen relevant faktor i en slik øvelse – som i realiteten handler om langsiktig overlevelse.

Derfor starter ‘plan-21’ med ‘handlingsrom’ – og en klar definisjon av hva vi mener med uttrykket. Ressursmessig fleksibilitet var kanskje for luksus å regne for noen år siden. I 2021 er det obligatorisk. Den nye normalen. Get used to it!

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.