Stopp! Det er mine data...

'Dataeier' var et kjent begrep for 20 år siden. Da var både navnet og rollen nyttig. I dag er de drepende – for utvikling, for business. 

En underlig ironi: Mens en hel verden omfavner fornuften i at 'data is the new oil' og data er realverdien i den digitale økonomien, sitter titusenvis av ‘dataeiere’ og effektivt blokkerer utviklingen. Som banksjefer fra forrige århundre er de åpne for innskudd, skeptiske til utlån og avvisende til uttak. Med innlysende konsekvenser. Ingen digitalisering, ingen digital transformasjon, ingen dataflyt og – etterhvert – ingen business.

Det er nærliggende å tro at disse anakronismene først og fremst har overlevd i offentlig sektor, men virkeligheten er mer nyansert. Visst er det et faktum at ‘småkonger’ med arvet eller ervervet dataeierskap har blokkert datadeling og -utnyttelse i offentlig sektor i mange år. Men situasjonen er forbausende analog i deler av privat sektor, typisk proporsjonal med virksomhetens alder. 

Rollen hadde sin tid: På 80- og 90-tallet led virksomheter flest under IT-regimer som var livsnødvendige, men overfokuserte på teknologi. Kostbar hardware, begrenset kompetansetilgang, uvant utviklingshastighet og konstant ressursmangel sørget for fokus på alt annet enn data. Da skjevheten ble oppdaget var ingen ting mer naturlig enn å utnevne 'eiere' - noen å 'henge bjella på'.

For å gjøre en lang historie kort – riktig da, men feil i dag. Både rollen og navnet skaper feil assosiasjoner – til eierskap i stedet for ansvar, til person i stedet for virksomhet. Den digitale økonomien forutsetter flyt av data. Ikke fri flyt, men kontrollert flyt og fokuserte verdiøkningsaktiviteter. Det skjer ikke når en antikvarisk eier-rolle sitter i veien. Med stillingsinstruks fra historisk tid og mager forståelse for den nye virkeligheten. I en del industrielle virksomheter er situasjonen akutt: Uten reell tilgang på dataene, er den viktigste forutsetningen for overlevelse borte.

Løsningen er opplagt, kanskje smertefull, men såre enkel: Et hastig 'takk for innsatsen' til dataeierne og et rungende 'velkommen inn' til offensive CDOer som kan akselerere  overgangen til den heldigitale økonomien og muliggjøre 'den datadrevne virksomheten'.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.