Cloud: Uunngåelig lock-in?

Businessman or politician behind bars in prison cell.

Cloud Computing skulle redusere vendor lock-in. I stedet fikk vi noe som minner om en kjent strofe: «You can check out any time you like, but you can never leave.» Må det være slik?

En gjenganger både i og utenfor IT-markedet i mange tiår. Hver gang vi gjennomfører større endringer, er et av målene færre bindinger, større fleksibilitet. Vi har lært av erfaring og betalt dyrt – før, under og etter. Frister ikke til gjentagelse. Men gjentagelse blir det. Gang på gang. Fordi ligningen har flere variable innbindinger og kostnader. Blant andre trygghet, forutsigbarhet, lettvinthet – og enkelte ganger 'hadde ikke andre alternativer'. 

Så også i denne runden. Cloud skulle og kunne levere den etterlengtede friheten. Aldri har så mye vært 'i spill' samtidig. Aldri har så mange komponenter - ofte hele 'næringskjeder' i digital forstand - vært under utskifting samtidig.

Så sitter vi i saksa - med høye kostnader og små valgmuligheter.
Sekvensen er klassisk: Inngangsbilletten er helt eller nesten gratis, tjenester, tilleggstjenester og tillegg til tilleggstjenestene frister – og koster. Før forprosjektet er tilbakelagt, sitter vi ‘i saksa’, med høye kostnader og få valgmuligheter. Terskelen for å bytte plattform er ikke blitt lavere, enkelte ganger tvert imot. Har markedet gått fra vondt til verre?

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

{Publisert 9/3/19, oppdatert 8/12/20}

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.