Bitcoin som batteri?

Vi innrømmer det - kaffen havnet i halsen da overskriften dukket opp. Bitcoin som batteri er like selvmotsigende som burger til slanking og snø til oppvarming. Verken fornuften eller fysikken stemmer.

Likevel får Røkkes Bitcoin-satsing store - og positive – oppslag. Dette er ikke bare bra for Norge, det er bra for miljøet og dermed for hele verden, får vi høre. God fantasi, null virkelighet.

Alle som har fulgt med litt i utviklingen - teknisk og økonomisk - de siste ti årene, kjenner de underliggende fakta. Bitcoin-utvinning er ekstremt energikrevende og blir verre over tid – fordi algoritmen er laget slik. De enorme verdiene som tilsynelatende er bygget opp, er en ballong – den digitale versjon av gull om vi vil, med en betydelig hake: Hvis strømmen går lenge nok i tilstrekkelig mange datasentre (les naturkatastrofe, krig, ...), er gullet borte. Dessuten - og kanskje enda verre: Bitcoin er uanvendelig til noe som helst unntatt som spekulasjonsobjekt. Knapt noen betaler med Bitcoin – av innlysende årsaker: 'Kanskje er den mer verdt i morgen' for de som eier noen digitale Bitcoin-slanter. Eller - for de som har noe å selge – 'kanskje er den null verdt i morgen'.

Samtidig – hele verden, inklusive Norge og Europa, mangler energi. 'Alle' snakker om hvordan vi kan skaffe mer, og det haster. Men byggeprosjekter tar måneder og år, også for overføringslinjer og kabler. Samtidig konsumerer Bitcoin-utvinningen mer energi enn et middels stort europeisk land – og leverer null reell nytteverdi. Å slå av bryteren for Bitcoin ville gagne hele verden umiddelbart, selvsagt med unntak av spekulantene og 'produsentene'. 

Det er OK. Spekulantene visste eller burde vite hva de hadde og ikke hadde. Produsentene - store og små datasentre over hele verden – kan omrigges til nyttige formål. Ikke over natten og fortrinnsvis ikke med samme uttak av energi. Men verden trenger mer datakraft uavhengig av Bitcoin – til blockchain og nyttige cryptoanvendelser, og aller mest til ML og forskning, for eksempel relatert til medisin, helse og pandemi. 

Lett å glemme i Bitcoin-hysteriet, enten det går opp eller ned, er at det finnes utallige såkalte 'crypto-valutaer' og 'crypto-anvendelser' med en helt annen energi og miljøprofil enn Bitcoin, og med reell nytteverdi.

En lang og spennende diskusjon som hadde fått en langt mer nyttig og virkelighetsnær profil om vi 'slo av' Bitcoin. Avslørte at realverdien er null, og at klimaprofilen er verre en 10 kullkraftverk.

Hele verden trenger energi, ingen trenger Bitcoin.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.