Blockchain confusion

Blockchain illustration (adobeStock)

Blockchain as a Service høres fint ut - men hva skal vi bruke det til?

‘Alle’ har hørt om Blockchain. Selv dagsavisene skriver om Blockchain. I Finansavisen leste vi forleden at Blockchain as a Service er bra for mindre selskaper som vil satse. Men hvorfor og hvordan kom aldri frem. Hva skal småbedrifter - og store for den del - med Blockchain?

Sannheten er at mye av det som skrives om Blockchain er innholdsløst sludder. Servert av journalister som oppfatter at Blockchain er 'hot', kjenner koblingen til Bitcoin, men forøvrig ikke aner hva det er. På den ene siden har de vår medfølelse. De blir lurt. På den andre siden: De lar seg lure. De burde ha innsikt nok til å vite forskjell på produkt og komponent. På bil og understell.

En del av skylden havner også på oss teknologer og IT-profesjonelle. I iveren etter å imponere med innsikt, kanskje 'lande' større budsjetter, presenterer vi teknologier og komponenter som om de er løsninger. ‘Dette må vi bare ha!’ Høster nølende applaus fra kolleger og omgivelser som nødig innrømmer sin manglende forståelse. Får kanskje budsjetter, kanskje respekt, men skaper samtidig forvirring.

Det er usmart. Vår profesjonelle oppgave er ikke bare å gjøre teknologi nyttig, men også å gjøre den usynlig. Å snakke Blockchain med en PC-bruker er som å diskutere kontoavstemming med en bussjåfør.

Derfor - la oss plassere skapet: Blockchain er teknologi på nivå med REST, JSON, Kubernetes og Docker. Sofistikert - kanskje revolusjonerende – databaseteknologi med egenskaper som akselererer digital transformasjon og muliggjør digital tillit. En drøy munnfull selv for fagfolk, og samtidig en erkjennelse: Blockchain - eller mer korrekt 'DLT' – er en idé som fortsatt er under utvikling, og som lett kan få langt større konsekvenser enn vi ser konturene av i dag.

DLT as a Service er verdifullt og naturlig. Én av mange funksjoner/komponenter som inngår i moderne tjenester og produkter. Viktig for utviklere, nyttig for strateger, snart kritisk for business, og usynlig for resten av verden. Let's keep it that way.


Se også Blockchain - the missing link ...

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.