Den store crypto-bløffen

Back view of hacker in hoodie using glowing forex chart trading interface on blurry background. Market, hacking, malware, data theft, economy and data exchange concept

Har du hørt om Web3? Revolusjonen som - drevet av crypto og blockchains - skal frigjøre den digitale verden fra gigantene? Digital demokratisering ifølge entusiastene. Ringer det en klokke? Vi har hørt sangen før - for ca. 20 år siden. Det gikk ikke helt som planlagt.

'Planlagt' er kanskje å ta hardt i. Hvem kan planlegge det ukjente? Og ukjent (digitalt) territorium er hva vi ga oss i kast med idet vi entret det nye årtusen.  Grenseløse muligheter, enorm frihet, ta kontrollen tilbake. Det startet bra – med gratis tjenester, åpenhet og grenseløs konnektivitet. Men fortsettelsen tok et annet spor. Definitivt store forandringer og nye friheter i massevis, men hvor ble det av de gamle? Maktbalansen og de økonomiske tyngdepunktene flyttet, men noen nevneverdig demokratisering ble det ikke. Selv grenseløsheten ble midlertidig. 

Gigantene overtar

20 år senere  er det FAMGA (Facebook, Amazon & co.) som 'ruler' verden – med mer penger, makt, kanskje også tillit enn myndigheter flest. Og mulighet til å stoppe både Putin, Biden og Xi hvis de vil. En realitet som helst ikke nevnes fordi den forstyrrer et verdensbilde som langt fra er ideelt, men som passer de fleste bedre enn alternativet.

Demokrati-entusiasmen ble til realisme, revolusjonen ble til evolusjon og verden flyttet inn i digital-alderen stykkevis og delt. På samme måte, men med en annen hastighet enn PC-'revolusjonen' 20 år tidligere. Nå er imidlertid en ny revolusjon i emning. Web3 heies frem av (penge-)sterke entusiaster, inklusive noen av våre hjemlige industrialister.

Der Internettet feilet som frigjøringskraft og demokrati-spreder, vil crypto lykkes, hevder de. Digitale 'valutaer' (eller 'digitale verdier', som passer bedre) som ingen stat, statsbank eller globalt konsern kontrollerer, åpner muligheter som aldri tidligere har eksistert. Med blokkjeder i bakkant får vi tillit og trygghet som eliminerer behovet for stater, banker og andre tredjeparter som garantister. Web3. Er det mulig?

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.
Se også ...

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.