Glem hacking, tenk spionasje

cybercrime, hacking and technology concept - male hacker in headset with progress loading bar on computer screen wiretapping or using virus program for cyber attack in dark room

Ble Stortinget hacket? Ble Stortinget utsatt for spionasje? Eller ble Stortinget angrepet av spioner? Samme hendelse, ulike begreper, enorm forskjell.

Ta en ekstra runde, smak på forskjellen: "Vi er blitt hacket." Og deretter: "Vi er blitt utsatt for spionasje." Og til slutt: "Vi er under angrep fra spioner." Tre måter å fortelle det samme på, som skaper helt ulike reaksjoner. The devil is (always) in the details. Hvilken velger vi å bruke?

Det kommer kanskje an på formålet, men i vår sammenheng er formålet profesjonelt. En av våre viktigste oppgaver er å skape forståelse. Ikke (unødig) frykt eller bekymring, men forståelse for og av virkeligheten. Der har de fleste av oss - for ikke å snakke om pressen - mye å lære. Riktig begrepsbruk skaper riktig forståelse, utydelighet skaper forvirring.

Derfor er det på overtid å henvise 'hacking' og 'hacket' dit de hører hjemme – til bruk i forbindelse med relativt uskyldig vandalisme og ugagn. Stortinget ble definitivt ikke hacket, men utsatt for spionasje. Og hver gang vi bruker det 'riktige' begrepet - uansett sammenheng, får vi en ganske annen oppmerksomhet. Fra kolleger, fra ledere, fra politikere - og ikke minst fra media.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.