Høy utdannelse, feil kompetanse?

Single college graduate in gown holding hire me sign

Google løser et akutt problem – og provoserer: Ettårige ‘spissede’ kurs gir raskere jobb og bedre lønn enn 3-4 års utdannelse. Kursbevis teller mer enn akademiske grader. Den nye normalen.

Mens næringsliv og forvaltning skriker etter kompetanse, går unge voksne fra eksamen til arbeidsledighet – i hopetall. En åpenbar 'mismatch' mellom behov og tilgang, mellom tilbud og etterspørsel. Og det mangler ikke på forklaringer, analyser, forslag, kritikk og pekefingre. Men letingen etter syndebukker og manglende evne til selvkritikk løser ingen problemer. Kompetansemangelen er nå, ikke om 2 eller 5 år. Arbeidsledigheten likeså. Hvem som bommet på hva for 3 år siden er kanskje spennende for historikere, men ikke for næringsliv og arbeidssøkende. Hvordan får vi balansen tilbake - nå?

Mange vet svaret, få tør å si det høyt: Omskolering. 'De er nyutdannet, de kan da ikke omskoleres?' hører vi. Hvorfor ikke? Ingen er bedre forberedt til effektivt inntak av kunnskap enn nettopp nyutdannede. Og kall det gjerne noe annet hvis 'omskolering' har dårlig klang. Det vi snakker om er en faglig og forventningsmessig justering. Dessuten - behovet for 'kunnskapsjustering' gjelder alle, ikke bare nyutdannede, som vi var inne på for en uke siden i Arbeidsledig om 5?.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.