3. verdenskrig raser, ingen innrømmer det!

1030220

Kina og Iran med nye offensiver mot USA og deler av Europa. Russere angriper Norge og baltiske stater i tillegg til USA og UK. Israel ruster kraftig opp cyberforsvaret – og så videre. Hvorfor ikke kalle en spade for en spade: 3. verdenskrig er i gang, har vært det en stund og vil vare lenge.

Det sitter langt inne. Med unntak av finansieringen, er det helt andre spillere på banen. Ikke tanks, fly, fregatter og brigader, men matematikere, kryptologer, teknikere og hackere. En underlig ironi: Mens nasjoner driver virtuell krigføring, kjemper en eldgammel rustningsindustri mot virkeligheten med alle tenkelige midler. Og lykkes delvis. Takket være Trump og Putin, opplever 'kuler og krutt' en ny vår. Enorme midler flommer inn i klassisk opprustning, mens forsvar mot den usynlige krigføringen blir avspist med småpenger. 

Det er ingen snorklipping og festtaler i cyberforsvaret - heldigvis. De færreste forstår noe av det, inklusive politikerne – dessverre. Vi ønsker oss ikke politikere som forstår teknologien, men vi forlanger at de forstår trusselbildene. Bare da kan de gjøre fornuftige disposisjoner. Dit er det langt. I mellomtiden har verdens Putin'er og Xi'er nærmest fritt leide. Malware, DDoS-angrep, usynlig data-tapping, kodeknekkere, fake news, Internett-troll og millioner av digitale sleeper-cells over hele verden.

Den utrivelige bråvåkningen kommer når ett eller flere land blir total-lammet og kanskje annektert over natten. Da mangler vi - store deler av verden - plutselig det meste, spesielt kompetanse. Det vi ikke forstår, kan vi ikke forsvare oss mot. 

Tredje verdenskrig raser. Skal vi se på eller skal vi forsvare oss?

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.