Lystelig, livsviktig kaos

Group of young business team giving high five and celebrating success at office. Cheerful startup business team rejoicing success at office.

Vi treffer dem ikke ofte, men når det skjer, sitter inntrykkene lenge. Kaos-ingeniører er notorisk entusiastiske med høy energi og ustoppelig kreativitet. Hvorfor finnes det så få av dem?

Selv idet vi passerer inn i 2022, vekker 'chaos engineering' minimal interesse i de fleste IT-miljøer. Ofte det motsatte - er det noe vi ikke vil ha, er det kaos. Udiskutabelt, men hvordan unngår vi kaos hvis vi ikke engang tør å ta i det?

På direkte spørsmål svarer de få kaos-ingeniørene vi kjenner at energien kommer fra friheten og muligheten til å skape noe nytt. Friheten ligger i å gå veier ingen har gått før. Nyskapningen er å være med på å definere en ny disiplin, et ferskt fagfelt. For selv om erkjennelsen sitter langt inne (se Du trenger en kaos-ingeniør), er det disse spesialistene som skaper robusthet. Som sørger for at vi blir stående når de andre faller. For IT og på andre områder.

I bilbransjen kalles de uformelt for crash-ingeniører. De lever av å kollidere biler, utsette dem for sannsynlige og usannsynlige situasjoner og påkjenninger, ofte med full destruksjon som følge, gjøre erfaringer, forbedre. IT-verdens kaos-ingeniører gjør tilsvarende i sitt miljø - med en tvist: De krasjer og lager kaos i operative systemer - systemer i drift. Det er om mulig mer gøy –  og enda mer krevende.

For IT vokser behovet for kontinuerlig testing av robustheten i takt med kompleksiteten. Nettstedet TechTarget oppsummerer virkeligheten kontant:

As more companies move to the cloud or the enterprise edge, their systems are becoming more distributed and complex. The same can be said about software development methodologies where continuous delivery is emphasized. Those development processes are getting increasingly complex as well. As an organization's infrastructure and processes for working within that infrastructure become more complex, the need to adapt to chaos grows.TechTarget: Chaos Engineering (definition)

Videre - og her er den gode nyheten: Chaos Engineering er en naturlig faglig videreutvikling for driftsspesialister som avvikler sine tradisjonelle oppgaver og trenger nye utfordringer. Drift og devOps-erfaring kombinert med nysgjerrighet og faglig energi er perfekte startpunkter for en ny gruppe spesialister. Som det fortsatt ikke finnes formelle utdannelsesspor for, men litteratur mangler ikke – se bøkene på bildet, den ene fra 2020, den andre fra inneværende år.

Hva venter vi på? Det haster.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.