Hva skal vi med uavhengighet?

Individual human right day concept: Silhouette of a woman jumping and broken chains at orange meadow autumn sunset with her hands raised

Vi søker uavhengighet, men ender opp med plattformer. Alltid. Men er plattformer så ille? Kaster vi bort tid og energi på søken etter noe vi egentlig ikke vil ha? Svaret er ubetinget ja. Det vi trenger er kontrollert avhengighet. Er det mulig?

Praktisk talt uansett hvor vi snur oss i tekniske miljøer, er svaret det samme. Kanskje ikke umiddelbart, men når vi kommer litt inn på klingen: Drømmen er leverandøruavhengighet og kompatibilitet, mens virkeligheten er plattformer og låsing. Med uavhengighet kan vi velge fritt, gjøre som vi vil, bli mer fleksible, ta vare på akkurat våre behov. I realiteten bruker vi ikke muligheten til uavhengighet når den ligger foran oss en gang. Hvordan kan det ellers ha seg at vi sitter med mye av den samme ‘røkla’ som for 5 og 10 år siden? Gjerne i nye versjoner? Kom ikke å si at det ikke var mulig å gjøre endringer underveis. Muligheten er der hele tiden, ved hver eneste korsvei. Men vi velger – som regel – det gamle sporet. Windows, Office, Oracle, IBM, Google, Samsung, Apple, … Det er enklere, vi sparer tid – og ‘tid er det vi har minst av, ikke sant?’

Er det på tide å torpedere drømmen, forholde seg til virkeligheten og skape målestokker som både er oppnåelige og som virker? Her er poenget: Når vi ønsker oss noe annet enn det vi har – og aldri gjør noe med det, avgir vi muligheten til å styre. For eksempel – og dette er virkeligheten for titusenvis av IT-miljøer fra de siste 5 årene: Vi industrialiserer IT ved å fase inn tjenester utenfra i stedet for egenproduserte tjenester levert fra egen-driftet infrastruktur. Et perfekt tidsskille, og startpunkt for å gjennomføre den frigjøringen vi har snakket om i flere tiår. Fra lisensavtaler og lisensjegere, fra innelåste data, kompliserte endringsregimer, tungdrevne systemer og enorme regninger. Eller ingen av delene – bare én eller flere plattformer og relasjoner som ikke passer lenger.

Likevel velger de fleste ‘minste motstands vei’ – å beholde plattformen og leverandøren(e), å overse utfordringene. Og ruller inn Azure-tjenester som gir minst mulig forandring, færrest mulig forstyrrelser. Men var det ikke forandring vi ønsket?

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg – bli med i ‘det gode selskap’. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.