Da kulturrevolusjonen kom til Google

young software developer resting with legs on desk while his multiethnics business team writing programming code in the background at startup office

'Et godt sted å være.' For utviklere har dette vært et av Googles mange mantraer siden starten. Grunnlag for milliardbusiness, fint for utviklere - men ikke for Cloud-kunder. Tvert imot.

‘Don’t be evil’ er vel og bra for en utvikler-organisasjon, men business trenger forutsigbarhet og pålitelighet. Det kommer ikke uten struktur. Og ikke med sofaer, spill og rause kantiner.

I rettferdighetens navn – det fungerte lenge. Google var søk, web, algoritmer, annonser og smartness. Topp talenter søkte til Google, og produserte teknologiske nyvinninger på løpende bånd. Fra utviklings-verktøy og programmeringsspråk til sikkerhetsregimer, maskinlæring og hardware. Egen optimalisert hardware … som ingen  hadde tuklet med og som leverte akkurat det som trengtes, verken mer eller mindre (se Inspirerende avsløringer). 

Felles for de fleste av disse aktivitetene er at avstanden  til kunden er stor. Google var (og er) best på søk, produsert 'bak kulissene', fritt tilgjengelig. Ingen stiller andre krav enn at det skal være raskt, effektivt og tilgjengelig. Og at irritasjonsnivået over annonser og betalt innhold holdes noen lunde i sjakk. Alt annet ble utviklet for intern bruk, for interne kunder og i internt tempo. Høyt tempo, men intet behov for salg, markedsføring og andre aktiviteter som ‘vanlig business’ er avhengig av .

Først da Google skulle ut og konkurrere i den virkelige verden, med Microsoft, AWS, Facebook og andre – kom kulturen til kort. Markedsføring, salg, kommisjon, struktur, partnere, avtaler, oppfølging og mye mer måtte fungere. Dessuten – før Google kunne bli en pålitelig cloud-leverandør, måtte drift og leveranse bli akkurat det, pålitelig. 

Interessant nok - en annen målestokk for pålitelighet enn den Google hadde fra før. Det som fungerte for søk – en relativt ensartet oppgave med ‘atomiske web-transaksjoner’ som lett kan omdirigeres og lastbalanseres i alle retninger. Googles Web-applikasjoner krevde mer, men hadde samme web-orienterte hovedprofil: Bruker <-> nettleser <-> web-front-end <-> tjeneste. Utilstrekkelig for virksomhetskritiske cloud-tjenester og -anvendelser. Google fikk en tung start i cloud-markedet.

Hvor tung - internt - visste de fleste av oss lite om før TheInformation.com publiserte artikkelen How Google Learned to Embrace Its Inner Oracle nylig. En inspirerende og fascinerende historie om hvordan  Google på to korte år ble transformert fra en 'føttene på skrivebordet' organisasjon til en pålitelig, salgsdrevet markedsmaskin. Av – som tittelen antyder - en veteran med 22 års fartstid i Oracle, og tyngde nok til å revolusjonere uten å skape krig. 

Verdifull kunnskap og ballast – spesielt i en tid som forlanger ekstra vilje og evne til endring, tilpasning og kulturbygging fra de fleste av oss. Google er fortsatt et mekka og en magnet for utviklere og spesialister med ambisjoner, men spillereglene er nye. Oppdatert til 2021-versjonen. Oppdateringen alle trenger.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.