Show me the data

Futuristic user interface with diagrams and graphs. Mixed media

Aldri har vi hatt mer data. Og - tungt å innrømme – aldri har vi forstått mindre av dem. Hva hjelper det at data er den nye oljen hvis den blir liggende i bakken - eller i en fil/database/datalake, uforståelig og dermed utilgjengelig?

En ting er at over halvparten av alle data vi lagrer er verdiløse ressursslukere, et forhold vi diskuterte for kort tid siden i Digital tomgangskjøring. En like stor utfordring er utnyttelsesgraden av resten – nesten som en bilmotor som brenner 20% av drivstoffet og sender resten ut som blårøyk.

Visualisering av dataflyt.

Tidlig startfase for utvikling av en dataflyt: Web-baserte Lucidchart er en favoritt til visualisering av dataflyt og mange andre data og sammenhenger. Essensen er imidlertid ikke hvilket verktøy, men lav terskel og effektiv formidling.

Vårt poeng i denne sammenhengen er ikke data science og behovet for data-spesialister, men visualisering. Sammen med erkjennelsen av at data ‘driver’ virksomheten, uansett bransje og segment, kommer behovet for visualisering, forståelse, synlighet. Blant spørsmålene vi får oftest i IT- og workshop-settinger der digital transformasjon og dataflyt står på agendaen, er nettopp hvilke verktøy vi bruker/anbefaler.

Betydningen av å forstå - dvs. kartlegge - virksomhetens dataflyt har vært et tilbakevendende tema også på myMAYDAY.com de siste 5 årene, og her som ellers er riktig verktøy halve jobben (se for eksempel Digital virkelighet: Ingen dataflyt, ingen business). Mange ender opp med Visio, som de har og kjenner fra før. Det fungerer, men det finnes bedre alternativer. Vår favoritt er Lucidchart – web-basert med sofistikerte delingsfunksjoner og bredt anvendelsesområde. Færre restriksjoner og større frihetsgrader gjør verktøyet spesielt bra for nettopp dataflyt og andre visualiseringer av data. Lav første-terskel, høyere 2. nivå terskel (avansert), generelt intuitivt å jobbe med når terskelen er passert. Tilgjengelig og anvendelig for ‘amatører’ – tilfeldige brukere, rå kraft for spesialister.

Hovedpoenget er imidlertid ikke hvilket verktøy vi velger, men at vi tar aktivt grep for å løfte data fra råmateriale til forståelse. Tiårets store utfordring, og én av faktorene som skiller klare vinnere fra etternølere.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.