Hjemmekontor: Den egentlige utfordringen

Young businesswoman sitting at table in cafe and talking on mobile phone. On table is laptop,cup of coffee, notebook. Girl with pencil pointing at computer screen. Entrepreneur working outside office.

Vi overflommes av ‘gode hjelpere’ som skal sikre, optimalisere, tilrettelegge og administrere hjemmekontoret. Det er bra. Men hvorfor later de som dette er noe nytt? Og hvor er tjenestene vi egentlig trenger?

Presentasjoner og PR fra et dusin leverandører – fra datacom, sikkerhet, drift/cloud og flere segmenter – har én ting felles: De snakker om ‘den nye situasjonen’ og ramser opp hjemmekontor, (mo)bil kontor, ‘reisekontor’ etc. Men for IT-miljøer flest er dette gammelt nytt og kjente utfordringer. “Hvor tror de vi har vært de siste 10 årene” sukket en indignert IT-leder på et nettmøte forleden. Og fikk megetsigende video-nikk fra en håndfull andre.

Det ‘nye’ er mengden. Over natten skulle alle jobbe hjemmefra og ha utstyr+programvare+båndbredde til videomøter, telefoni og strømming – i tillegg til de ‘vanlige’ systemene/tjenestene. Ikke av og til, men kontinuerlig. Sporadiske møter via Skype og FaceTime skulle over til Teams og Zoom. Og så videre: De fleste miljøer vi er i kontakt med, har sin egen unike historie å fortelle. Ofte fornøyelige i etterkant, men høyst reelle kriser der og da.

Nå har situasjonen stabilisert seg, og IT tenker fremover – sammen med resten av organisasjonen: Hvilket behovsbilde ser vi? Og mens veien definitivt blir til mens vi går, er én ting sikkert: ‘Remote work’ – hjemmefra, på farten – havner aldri tilbake til nivået ved siste årsskifte. Til det er erfaringene for positive i de fleste segmenter der kunnskapsarbeidere er en vesentlig del av arbeidsstokken.

For knowledge workers whose roles rely on mobile tools (such as computers, software, and internet connections), location should be a daily choice, not a lifestyle commitment.Forbes.com: The New Normal Isn’t Remote Work. It’s Better.

Denne erfaringen former behovsbildet IT utvikler for den nære fremtiden. Et bilde som ikke dekkes av bokspushende leverandører, men av leverandører med smarte, fleksible tjenester. Kontant formulert av én av våre nettmøte-deltagere: “Vi trenger ikke flere bokser, men fleksibel pålitelighet – fra leverandører som ‘ser oss’: Forstår behov, ser muligheter og tar ansvar.”

For leverandørene betyr det – blant annet – å vokse inn i en ny rolle: Overta de laveste nivåene i teknologistakken slik at IT kan konsentrere seg om organisasjon og dens behov. For uansett hva den nye normalen blir, er teknologi en enda større del enn tidligere. Og IT er organisasjonens naturlige ressurssenter og rådgiver i den forbindelse – hvis IT vil. Betimelig presisert avslutningsvis av Forbes-artikkelen vi siterte fra ovenfor:

The “new normal” isn’t necessarily a business world without working in an office, it’s just a world where we focus on work instead of the office. As our teams adopt new ways of working via virtual workplaces, asynchronous communication, and results-based tracking, we’ll be able to focus much less on where we’re working, and instead celebrate the immense contributions that we’re making to our companies and industries.

En grovskisse av fremtiden IT skal utvikles mot og levere til. IT er muligjører for organisasjonen mens leverandørsiden må se på seg selv som muliggjørere for IT – i realiteten en drøm av en business opportunity og en enestående faglig utfordring. Som ikke trenger flere bokser eller ny hardware, men evne til å sette seg i kundens sted og avlaste der det trykker.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.