God (USB) hygiene?

A young woman sitting at a charging station and looking at her smartphone. Recharging mobile phones from free charge station at the airport.

God hygiene er hyperaktuelt og livsviktig. Også teknisk. Og som i mange andre sammenhenger, er lettvinthet den største trussel. For USB har risikoen et navn: Juice Jacking. Og løsningen er kondom!

De fleste av oss er skyldige. Dårlig tid, akutt behov for lading, ser en USB-kontakt, plugger inn, trekker pusten i 4 minutter, raser videre. Gratis strøm – kanskje med virus, malware, ransomware eller annet med på kjøpet. Fort gjort, utgjort - og særdeles unngåelig.

Det startet med lettvinthet: Små dingser med beskjedne energibehov burde ikke trenge egen strømkabel. Så ble de små dingsene større, strømtilførselen likeså, spesifikasjonene tilpasset nye behov og 'alle' ignorerte at data og strøm på samme kabel er en uting i teknisk forstand. De ødelegger for hverandre på flere nivåer, kompliserer produktene og åpner et sikkerhetshull som er lett å utnytte og vanskelig å tette av årsakene vi nevnte ovenfor: Alle trenger lading, de fleste mangler både tid og bevissthet.

Vi diskuterte problemstillingen for temmelig nøyaktig 4 år siden (Lar du deg lade - offentlig?). Siden er det blitt verre. Mye verre. USB er ikke lenger unntaket som bekrefter regelen – for telefoner og annet 'småtteri', men regelen som får færre unntak for hver måned. Fra å være et lettvint tillegg er USB verdens fremste standard for lading – pluss uendelig mye annet. 

Tilgangen på ladekontakter utvikler seg deretter – sammen med risikoen for 'smitte'. Som hittil har vært beskjeden ifølge statistikkene. Men tallene er upålitelige: Brukernes omgang med lading er på nivå med kaffe og smoothie. Å spore tilbake til hva, hvor og når er utelukket. Like utelukket som å slutte.

USB-kondomer er god hygiene: Enkel, billig og lettvint beskyttelse for hastige (og lettvinte) brukere i en verden full av usikrede lademuligheter.

Dermed er god hygiene eneste alternativ, fortrinnsvis uten å 'plage' brukerne. Og utstyrsleverandører har gjort en hederlig innsats i så henseende de siste 5 årene. Noen med faste valg i innstillinger, andre med advarsler av typen 'vil du tillate at …'. Og virksomheter med gjennomførte regimer for klientkontroll, har akkurat det – god kontroll.

De fleste har ingen ting, og tilfeldighetene råder. Litt satt på spissen – en åpen invitasjon til ransomware. Som kan reduseres til et minimum med noe så enkelt som et USB-kondom. For noen år siden en dings på størrelse med en thumbdrive, i dag en minimal tilsats som alltid bør stå på ladekabelen - for alle. 'Jeg lader aldri ute' holder ikke: Praktisk talt alle lader ute av og til. Det finnes få argumenter for ikke å være på den sikre siden. 

Dermed blir USB-kondom en like naturlig del av hverdagen som skimblockere for NFC-baserte kreditt- og betalingskort: Noe vi plasserer og glemmer. God hygiene og sunn fornuft med lav terskel.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.