5G: Kun et gjesp?

bored man holding smart phone and yawns, front view- image

'4G' står det øverst til venstre på mobilskjermen. Rett ved siden av 4 stolper hvorav kun én er fylt. Selve symbolet på dårlig dekning. Blir det bedre med 5G?

Vi er på hytta. Hjemme er det bedre. Men der har vi alle tenkelige andre muligheter for kommunikasjon. På hytta er valgmulighetene få. Like få i 2020 som i 2015. Mens Telenor og andre bygger 'fremtidens mobilnett' står utviklingen hos oss dørgende stille. Og ingen ting blir bedre med 5G. Det er sågar fristende å si 'tvert imot'. For mens operatørene slåss om å være først ute med det vi ikke trenger (5G), ignorerer de det vi virkelig trenger - bedre 4G.

Problemet - om vi skal kalle det det - er ikke 5G, men forventningene som skapes. 5G er viktig, nødvendig og mulighetsdrivende på mange plan, men ikke for mobilbrukere flest. Derfor rister vi på hodet av (deler av) markedsføringen fra operatørene. Og derfor kjører Samsung, Apple, Google etc. relativt lav 5G-profil med sine nye modeller. Klart de har 5G, men i motsetning til forgjengeren er det ikke egnet til å skape verken kjøpskøer eller entusiasme. Dessuten – hvilken 5G-variant er det de støtter og hvorfor er akkurat det viktig?

For oss som skal planlegge både anskaffelser og egen teknologiutvikling de nærmeste årene, er det viktig med en grunnleggende porsjon realisme og fakta om 5G. Beslutningsgrunnlag for riktige valg - og bakgrunnsinformasjon som vi blant annet diskuterte i 5G trenger AI - eller var det motsatt? for et halvår siden: 5G erstatter ikke 4G, men vil fungere som muliggjører for det heldigitale tiåret. Ute av syne for folk flest - og i kombinasjon med en rekke andre teknologier som fortsatt er på beddingen. 

For eksempel – som vi observerte i nevnte artikkel:

… en rekke AI/ML-anvendelser er helt avhengige av 5G for å komme videre. I første omgang spesielt i forbindelse med Edge/Fog computing og data lakes, etterhvert i en flora av bevegelige objekter – biler, containere, pakker, maskiner, roboter, dyr, mennesker – og en rekke områder ingen har oppdaget enda.
En interessant vekselvirkning og avhengighet mellom teknologier som sender viktige signaler til hele teknologimarkedet – fra antenner via datasentre til kanten av nettverket og datakildene: Uten riktig kompetanse på riktig nivå kan vi verken se eller bruke mulighetene.5G trenger AI - eller var det motsatt?

Hvilket er vårt hovedpoeng: 5G er én av en rekke 'komponenter' som vil levere neste runde av digital transformasjon. Brukere og mobiltelefoner er temmelig uvesentlige i denne ligningen. Mens riktig kompetanse er nøkkelen: Vi skal ikke være eksperter og trenger ikke kunnskap på ekspertnivå, men tilstrekkelig forståelse til å se muligheter og stille de riktige spørsmålene.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.