Pace Layered Architecture: Antikk eller relevant?

Kan vi utvikle i utakt med oss selv? Gartners Pace Layered Architecture (PLA) indikerer det, sågar anbefaler det. Men stemmer skissen med virkeligheten? Kan fossefall og 10-års perspektiv levere dynamikk for 20-tallet?

PLA 'formaliserer' det opplagte - at ulike deler av virksomheten og det digitale maskineriet har forskjellig dynamikk. Målet er optimalisering gjennom forståelse: Ikke gå løs på bilen hvis det er veien som trenger tilpasning – eller motsatt. Eller nærmere IT: Ikke gå løs på appen hvis det er dataene som mangler.

Ved første øyekast virker PLA utgått på dato. Utviklet av Gartner for knapt 10 år siden, med store, ofte eldre, industrielle virksomheter som mål, fant PLA et takknemlig 'hjemmemarked': Pressede IT-organisasjoner som kjempet med ryggen mot veggen for å levere stabilitet og forandring på samme tid. PLA plasserte forandringen der det var mulig - og nyttig – etter tradisjonell målestokk. Tunge, dataorienterte systemer forandrer seg sakte, er relativt standardiserte og må være stabile. Et nivå for seg selv som utvikles 'på gamlemåten' (fossefall) med 10-års perspektiv. Neste nivå (se illustrasjon) endres raskere og bidrar til å differensiere organisasjonen i digital forstand. Endringshastighet 1-3 år. Topp-nivået er 'innovasjon' - raske, gjerne eksperimentelle endringer som tester muligheter, flytter grenser, skaper ny business.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.