Hey Google, hei Amazon...

Young attractive business people - the elite business team

... og Facebook og flere: Brukerne ønsker ikke 'fine grained control' med hvem som kan gjøre hva med deres data. De skjønner ingen ting av det. De ønsker  leverandører som gjør livet enklere. Som forstår og agerer på brukernes behov, ikke bare sine egne. Det kalles tillit. Har dere glemt hva det er?

For 6 år siden var verden full av entusiastiske brukere. Av Facebook, nettbrett, Pinterest, Instagram, Snapchat, Whatsapp og mye mer. En grenseløs verden der vi kunne dele, være mer 'sammen', være familie, bygge relasjoner.

Så gikk det penger i det og idyllen ble borte. Den lille store bygda der alle kjente alle og hadde det trivelig sammen, ble invadert – først av annonsører som betalte regningen, deretter av analytikere som solgte data og leverte gigantoverskuddene. Hvilket i sin tur førte til at 'de store' ble så store at ingen tør røre dem. Tilliten forvitret. Vi følte oss utnyttet i stedet for tilknyttet.

Det er lett å konkludere at endringen kun har med penger å gjøre, men det blir for enkelt. Penger og overskudd er en del av bildet, og ikke negativt i seg selv. Det er holdningene som ødelegger 'idyllen'. Når 'dette skal være bra for alle' erstattes av 'dette skal bli bra for bunnlinjen' endres kulturen. Google startet med - og holdt seg lenge til - mottoet 'do no evil'. Så ble organisasjonen for stor, målene utydelige - eller bare annerledes, og fokus endret.

Resten er historie. Pengene flommet inn, avstanden til kunder og brukere vokste, og fokus flyttet fra mennesker og positiv utnyttelse av muligheter til data, algoritmer og teknologi. Å kombinere dem er ingen umulighet, men krevende – mer krevende jo større organisasjonen er, og etter manges mening håpløs når kvartalsrapportering til børs og investorer står øverst på prioriteringslisten.

Men igjen blir de kjappe konklusjonene for lettvinte. Kultur er undervurdert og lite forstått i de fleste sammenhenger. Kulturen som førte Google dit de er i dag, lever, men dyrkes ikke av ledelsen på samme måte som tidligere.

Det gjør den imidlertid hos Amazon. Heller ikke de kvalifiserer som dydsmønster (se for eksempel The Open Storm), men til tross for sin enorme vekst og størrelse har selskapet bevart en ekstrem 'gjør kunden tilfreds' kultur. Lærerikt for en hel verden: Med nærmere 600.000 medarbeidere, 100.000+ roboter og vekst uten sidestykke (se graf) har Amazon bevart i alle fall en del av det lille ekstra som få andre hadde da de startet, og som ingen andre har like mye av i 2019.

En spennende ironi: Knapt noen i verden har flere roboter enn Amazon og knapt noen har lykkes bedre med kultur-utvikling. Visst har det knaket i sammenføyningene, visst har det vært både oppturer og nedturer, men resultatene taler for seg selv – og har lite med roboter, mye med ledelse å gjøre. Ingen lykkes i digital-alderen uten å bygge en kultur som fungerer. Som er unik for virksomheten og stemmer med kunder og omgivelser. 

Ironien ligger i at mens halve verden løper etter AI- og ML-ekspertise, som unektelig er viktig, er det noe så menneskelig som kultur som skiller mellom suksess og fiasko. Den ultimate muliggjører.


Se også ...

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.