NAV trenger NASA

_mars.nasa.gov_insight-raw-images_surface_sol_0010_idc_D004L0010_597413863EDR_F0002_0080M_

Hva har brev fra Ahus eller NAV med bilder fra NASA's nye Mars-ekspedisjon å gjøre? Fint lite - bortsett fra at de dukket opp samme dag. Til tross for at de hører hjemme i ulike årtusener.

NASAs InSight-ekspedisjon ti Mars er fascinerende både som demonstrasjon av hva som er mulig og som kilde til ny kunnskap om våre (relativt) nære omgivelser i universet. Kombinert med Michio Kaku's bok 'The Future of Humanity', som vi nylig hadde gelden av å konsumere, blir Elon Musks fantasier om bosetting på Mars plutselig (optimistisk) realisme. Om 15 år - i vår egen levetid - kan vi være i gang. Muligens 'bare' med roboter, med Månen som mellomstasjon og lager, men likevel: Andre fase av rom-eventyret er i gang for alvor.

Mulighetene setter fantasien i sving for mange av oss – igjen godt hjulpet av Michio Kaku, som serverer et unikt overblikk over dagens teknologi-nivå og hva vi mangler for å komme til den røde planet og videre.

Fantasien får imidlertid en brutal landing, en tidsforskyvning til forrige årtusen, etter en tur til postkassen: Til tross for brukernes iherdige forsøk på å finne alternativer, insisterer både helsevesen og NAV på brev i posten. I 2018! De kan lese opp innholdet på telefon (hvis det ikke er for langt), og de kan motta epost, men å sende dokumenter digitalt er forbudt, uansett mekanisme. Ikke engang brukernes egne sider på NAV.no blir tiltrodd annet enn de enkleste dialoger. Dokumentene er der, men kan ikke vises 'av sikkerhetshensyn'. Her er det åpenbart sterke krefter som tviholder Norge i den digitale steinalder. 

Ingen store overraskelser, men vi forbauses over hvor hardt det sitter. Hvor liten viljen er til å utfordre regimer som åpenbart er hemmende og i utakt med virkeligheten. 'Det går nok en stund til'-holdningen dominerer mens kostnadene løper og tjenestekvaliteten forvitrer.

Hvordan kan politikere og  forvaltning snakke om digital transformasjon og ønske seg bedre økonomi og høyere effektivitet, når selv de enkleste tjenester tillates å henge igjen i forrige årtusen? Argumenter om sikkerhet har vært rent tøv i mer enn 10 år. Knapt noen digital løsning er mindre sikker enn brev i posten. Den årlige undersøkelsen 'IT i praksis' (2018) karakteriserer status for offentlig sektor som 'samling i bånn'.

Her trengs brutal medisin – aller helst en offentlig teknologi-diktator som kan skjære gjennom utdatert konsensuskultur, endeløse utredninger, håpløse detaljplaner, gigantiske og umulige prosjekter og regelrett idioti som i beste fall var en akseptabel ide for mange år siden. I 2019 er 6 måneder lang tid, 3 år en evighet.

'Alle' sier det er umulig, vi tror det motsatte. Dessuten - hva er alternativet? At NAV og helsevesenet fortsatt sender papirbrev mens pionerene om noen korte år spankulerer rundt på Mars?


Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.