Smarttelefoner, Internett og din lommebok

‘Smarttelefoner overtar Internettet’ rapporterte Google i begynnelsen av oktober. ‘So what’ tenkte vi. Men forandringen vil føles på lommeboka — av hele verden.

Google er sparsomme med detaljene. Det vi får vite er at smarttelefoner nå står for over halvparten av søketrafikken, at smarttelefoner ikke inkluderer brett, og at volumet er over 100 milliarder søk per måned.

Årsaken til at endringen har store konsekvenser, er at smarttelefoner har små skjermer – ihht. Googles definisjon mindre enn 6 tommer. Små skjermer har liten plass. Annonser oppleves som (enda) mer forstyrrende eller irriterende enn på større skjermer. Kombinert med stadig smartere ‘ad-blokkere’ som selektivt fjerner annonser automatisk, er finansieringen av Internett-tjenester hele verden tar for gitt, i spill.

Trenden er tydelig: Alt for alle og ‘alt’ gratis avløses av betalt innhold og tjenester. Mindre søppel, mer kvalitet, mindre støy, mer fokus. Hvorvidt endringen er positiv eller negativ kommer an på øynene som ser. Få vil savne annonsestøyen, men vil gjerne beholde de rettede annonsene som hjalp oss å ‘oppdage noe nytt’.

Og annonsene blir ikke borte, de blir smartere, mer rettede og mindre støyende. Prisen er at vi betaler for flere tjenester. Det gjør vi gjerne. I klondyke-kaoset vi har vært gjennom har det vært vanskelig å skille klinten fra hveten, kunnskap fra svada, meninger fra sponsede innlegg. Med betaling øker bevisstheten. Vi må velge – ha meninger om hvem og hva som er verdt vår tid og våre penger.

Naturlig utvikling, forandring, tilpasning. Neste nivå blir enda mer spennende: Med Conversational User Interfaces ser vi mindre på skjermen. Blir Siri, Now og Cortana annonseformidlere? Sannsynligvis – og helt sikkert håndterbart. Vi tar det når det kommer.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.