Microsofts andre ansikt

Angry man is destroying a keyboard Angry man is destroying a keyboard and monitor of computer on gray background

10 år er lang tid i IT-markedet. For 10 år siden var Microsofts relasjon til standarder katastrofal. Bill Gates’ ’embrace and extend’-policy var et mareritt for utviklere og låsende for markedet. Siden er det blitt bedre — mye bedre. Hvorfor blir det aldri ‘bra’?

Markedet sliter fortsatt med etterdønningene: Millioner av web-sider med milliarder av kodelinjer merket IE6, IE7 etc. gjør ikke lenger nytte for seg, men konsumerer båndbredde og lagringsplass.

Det er håndterbart. Langt viktigere i 2015 er det at Microsoft har skiftet ham. Selskapet har vært pådriver for standarder i en rekke sammenhenger de siste årene, og omtaler standarder med ord som ville vært utenkelige for 10 år siden.

Alle vinner — trodde vi. Men Microsoft vinner ikke nok. Eller kanskje venstre hånd ikke vet hva den høyre gjør. I alle fall — Outlook 2016 er her og utviklere river seg i håret. «Minner om IE6» sier en utvikler vi kjenner, og refererer til det mørkeste kapitlet i nettleserens historie, Internet Explorer 6.

Så ille er det ikke. Særegenhetene i nye Outlook 2016 er håndterbare, om enn overraskende og objektivt unødvendige. I stedet for å være bedre enn Outlook 2013, er nykommeren verre. Hvorfor velger Microsoft å levere et produkt som overlagt ignorerer eller mistolker HTML og CSS?

Vi tror Microsoft skyter seg selv i foten. Selskapet er på defensiven i segmenter de tidligere eide, og trenger utvikleres ‘hearts and minds’ mer enn noen gang. Det skjer ikke ved å irritere og skape ekstra arbeid. «…here are a few coding challenges and workarounds to help you reduce the desire to break your keyboard in half and ragequit» skrev en utvikler på emailonacid.com forleden.

Markedslåsing gjennom sjanghaing av standarder hørte hjemme i forrige årtusen. Microsoft kan bedre enn dette.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.