Lettvinte brukere - god strategi

Brukerne er lettvinte – velger enkleste vei. Alltid. Bør lettvinthet være en del av strategien? Er det ansvarlig å velge bort virkeligheten fordi vi ikke liker den?

Vi ser oss rundt – i kontorlandskapet. Desktopmaskinene overlever mens papirbunkene i stor grad er borte. I stedet flyter det av smarttelefoner, brett, nettops og/eller laptops. Alle brukes, noen samtidig. Meldinger leses på telefonen mens epost sjekkes på brettet og rapporter skrives på desktoppen. Ikke fordi det er nødvendig. Alle klientene kan gjøre de fleste funksjonene, men egner seg til ulike oppgaver. Dessuten – de har ofte ulik sikkerhetsklarering. Hillary Clinton er i godt selskap. Mulig på den ene er ikke nødvendigvis mulig på den andre. Én med WLAN, en annen med 4G, den tredje med fast lokalnett.

Brukerne velger det som passer, lærer av hverandre, finner veier. Slik har det alltid vært. Ingen er overrasket – Shadow IT startet akkurat her. Likevel finner vi ingen støtte for dette mest naturlige i verden i en eneste strategi. «Vi kan ikke planlegge for det vi ikke ønsker» repliserte en IT-leder for noen måneder siden. Men er det ansvarlig å velge bort virkeligheten fordi vi ikke liker den?

IT ønsker effektive, fornøyde brukere, og skaffer verktøyene de trenger – eller de gjør det selv. IT legger til rette for enkelhet, effektivitet. Og lettvinthet: Hvis brukerne finner bedre veier – hvilket skjer oftere enn mange liker å innrømme, er det intet nederlag for IT, men en seier for virksomheten. Vi omfavner det, rettleder, utnytter, tar gevinst.

Derfor hører lettvinthet hjemme i strategien. Ikke direkte, men i konsekvens. En konstatering av at brukerne tas på alvor, en melding om at virkeligheten er en annen enn for 5 år siden, at endringen skal utnyttes og at alle vinner.


Se også Shadow IT – ute av kontroll og Kunden har vett, men ikke alltid rett.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.