Fest og kaos i JavaScript-leiren

Før var det enkelt. .Net eller Java. Eclipse eller Studio. Med litt attåt. Nå er det kaos. JavaScript i sentrum, tusenvis av valgmuligheter – og utrolige resultater.

Det er lett å gi opp. Etter 3-4 sider på faglige diskusjonsfora med meningsutvekslinger om hvilke verktøy/frameworks/libraries etc. som passer til hva, er forvirringen stor og konklusjonen nærliggende: «Vi bruker det vi kan, dette tar for lang tid.»

Men det går ikke. Ansvarlige utviklere kan ikke ha en ‘stopp verden, jeg vil av’ holdning. Det blir som å forlange film i stedet for SD-brikke i kameraet – med argumentet ‘det virket da, det virker fortsatt’. Og virker gjør det. Men verden halser videre og bremses ikke av at enkeltmiljøer hopper av.

Den eksplosive utviklingen rundt JavaScript er historisk enestående. Så mye energi, så mye kunnskap, erfaring, innsikt og hastighet. En utviklingsmessig smeltedigel der den nest største (faglige) trusselen er å gjøre et dypdykk og bli der for lenge. Når vi dukker opp igjen, er verden ugjenkjennelig.Samtidig – valg må gjøres, prosjekter må kjøres, timeplaner skal møtes. Hva gjør vi?

Mengden og dynamikken understreker viktigheten av å tenke annerledes. Vi søker verktøy for å gjøre en jobb, ikke en livslang partner. Når historisk tankegang slipper, blir prosessen enklere. Her er noen erfaringer som alltid virker:

  1. Gjør valg med en troverdig og gjennomførbar exit strategi – løse bindinger. Velg verktøy og hjelpemidler som kan byttes uten store konsekvenser. Forventet levetid for mange av verktøyene (og komponentene) er 3 år. Dataene og deler av applikasjonen lever lenger.
  2. Vi og vår situasjon er ikke unik. Noen har vært der før. Utfordringer – inklusive valg av verktøy og hjelpemidler – er tilnærmet de samme i Bangalore, San Jose, Wolfsburg og Lillestrøm. Og utviklere liker å prate om valg, erfaringer og resonnementer.
  3. Trekk på de store. De største aktørene i markedet er også de viktigste bidragsyterne til den (frie) verktøyflora: Google, Facebook, Netflix, Microsoft og mange flere. En situasjon som har endret seg radikalt på 4 år. Dessuten – også gigantenes spesialister liker å dele erfaringer, å syns, ‘sette spor etter seg’. Bra for karrieren, bra for markedet og bra for arbeidsgiveren som får profilert miljø og kompetanse.
  4. Vær åpen for alternative arkitekturer. 3 år ER gammelt, 5 år ER utgått i denne del av verden. Riktig arkitektur er viktigere enn noe verktøyvalg (se analysen Cloud Native Architecture).

Apropos punkt 2 ovenfor: Forleden kom vi over følgende inspirerende oppsummering fra en utvikler med tydelig mer enn gjennomsnittlig kapasitet: Alexey Migutsky’s How to Pick a Front End Web Framework – en regulær tirade av meninger, råd og ikke minst kunnskap om hva som finnes. Underveis havner vi også på GitHubs kontinuerlig oppdaterte liste over språk og verktøy som ‘kompilerer’ til JavaScript – en øredøvende demonstrasjon av hvordan det koker i markedet. List of Languages That Compile to JS serverer nærmere 400 innslag.

Hovedpoenget – som ikke kan gjentas for ofte, er å fremtidssikre: Vite hvilke avhengigheter som skapes, holde dem under kontroll og huske at det eneste som fortsatt lever om 5 år, er dataene.


Se også…

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.