Kompleksitet er OK

Vi er alle skyldige. Vi blander ‘komplekst’ og ‘komplisert’, bruker dem om hverandre. Det er synd. For kompleksitet er ok, komplisert er ikke.

Spiller det noen rolle? Kanskje ikke for menigmann, men forskjellen er vesentlig for IT på alle nivåer, fra drift til utvikling. ‘Komplisert’ er vår fiende, ‘enkelhet’ er vår venn og ‘komplekst’ er ok, ofte nødvendig. Kompleksitet er enkelhet satt i system.

Tenk deg en flokk på 10.000 fugler som tilsynelatende leker på himmelen – eller en enorm fiskestim som leker i vannet. Synkront, avstemt, elegant, grasiøst – og samtidig tydelig spontant. Hvordan får de det til? Enkelhet satt i system. Ingen individer forholder seg til helheten, kun til sine nærmeste omgivelser. Skalerbart, robust, komplekst og enkelt.

Slik har vi designet både hardware og (mange) datasentre i årevis, mens høyere nivåer – fra driftsrutiner via operativsystemer til løsninger – ser ut til å ha levd i sin egen verden: Uoversiktlige avhengigheter, uryddige grensesnitt, kompliserte bindinger og mye mer. Det fungerer ikke lenger. Gamle løsninger halter avgårde på krykker og rullator, mens moderne løsninger (interessant nok inklusive Linux som OS) raser videre og leverer underverker på kort tid, med lavt budsjett og høy dynamikk. Det vi utvikler i dag skal trolig byttes – helt eller delvis – i løpet av tre år. Hørte vi om prosjekter som løper i 4-6 år før de leverer noe som helst? Det må ha vært i gamle dager, forrige årtusen. Da vi ikke visste bedre.

Den strategiske føringen er innlysende og nødvendig: Uansett prosjekttype må ingrediensene være oversiktlige, selvstendige komponenter (moduler) med ryddige grensesnitt og definert funksjonalitet. Dessuten: Løse koblinger, ingen integrasjon. Akkurat her ligger ofte forskjellen mellom komplisert og kompleks. Og lakmus-testen er rask og effektiv: Enkeltkomponenter som ikke kan utvikles og testes på noen måneder er for kompliserte.

Hvis IT-løsningene i NAV, Politiet og mange andre steder hadde fulgt en slik modell, ville skandalene vært fraværende, løsningene fungerende, og store penger anvendt til nyttige formål i stedet. Når det er sagt: Tankegangen er like viktig for små som for store prosjekter. Gjelder alle og alltid.


Se også …

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.