Digitalt klasseskille

Group portrait of four happy and successful remote workers looking at camera with raised arms while sharing the facilities of a modern co-working space

... handler ikke om sosialister vs. høyrefolk, øst mot vest, fattig mot rik eller innvandrer mot innfødt. Det handler om latskap vs. nysgjerrighet. Gidder du å google?

For mange av oss fremstår det nærmest uvirkelig. Vi har hele verden noen tastetrykk og millisekunder unna. Fra kvantefysikk til strikkeoppskrifter, fra Amundsen og Gerhardsen til Dante og Platon. Alle tenkelige data, hele historien, kommentarer, innsikt, fakta, bøker, statistikk og meninger. Likevel - forbausende mange har ikke peiling.

Selv i fagmiljøer er kunnskapsbredden ofte oppsiktsvekkende beskjeden. Sikkerhets-'eksperter' som ikke vet forskjellen mellom symmetrisk og asymmetrisk kryptering – eller kan noe om DNS. Utviklere som aldri har hørt om verken Fortran, Go eller jQuery. Det første kan unnskyldes, de andre ikke. DevOps som skyr kommandolinjen. Og så videre. Problemet er ikke kapasitet, ikke intelligens, ikke penger, ikke status, men lav kuriositet. Interessen for å lære mer mangler.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT øverst.

1 Comment on Digitalt klasseskille

  1. [Oppdatering 22.3.21] I 'gamle dager' lyttet vi sjelden til Bill Gates. I nyere tid gjør vi det ofte - og ikke bare når han snakker om klima. Forleden snakket han til studenter om å lykkes i digital-alderen, og trakk frem 'kuriositet' som ett av 4 punkter. Behovet for å forstå, følge med, vite mer. Inspirasjon til en oppdatering av denne artikkelen - temmelig nøyaktig 2 år etter publisering, og fortsatt aktuell. "I digital-alderen enda mer enn tidligere er det ikke kunnskap, men kuriositet som skaper vinnere."

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.