Sikkert karrierevalg: Data Scientist

“IT-folk blir aldri arbeidsledige” har vært en vedtatt sannhet i flere 10-år. I 2015 er den usann – ikke fordi vi har for mange IT-folk, men for mange med feil profil.

Endret kompetanseprofil har stått på agendaen for IT-avdelinger i minst 2 år. Derfor burde ikke endret etterspørsel overraske noen. Datasentre konsolideres, optimaliseres og vokser. Færre og større datasentre betyr - blant mye annet - færre driftere. Mer SaaS betyr endret supportprofil, enklere leveranse, mindre vedlikehold – og så videre. Endret arkitektur, færre store utviklingsprosjekter betyr færre prosjektledere, færre programmerere.

Rekrutteringsbransjen registrerer mindre fokus på sertifiseringer, mer på kreativitet. IT-avdelinger forteller at de for mange posisjoner prioriterer ‘uerfaring’ fremfor erfaring - for å unngå satte oppfatninger og stimulere nettopp kreativitet.

Den tradisjonelt sikre veien til trygg og stabil jobb i IT-bransjen er blitt usikker. Eller - med en litt annen innfallsvinkel: Den sikre veien har fått avløsning. Og det skal ikke all verdens innsikt eller oppfinnsomhet til for å oppdage den nye: Data. Ikke datalagring, som havner under konsoliderte datasentre og rasjonaliseres til et minimum. Billig, pålitelig og tilstrekkelig. Men dataforståelse.

Harvard Business Review poengterte det allerede i 2012. “Data Scientist: The Sexiest Job of the 21st Century” var én av overskriftene i en spesialutgave om Big Data. I 2015 er transformasjonen til en heldigital verden langt fremskreden. Teknologi på alle nivåer er tilgjengelig, rimelig og selvfølgelig, mens data og bruken av dem er distingverende.

Derfor er Data Science en garantert karrierevei de neste 10 årene. Forstå data, kunne verktøy, se sammenhenger, visualisere. I analysen IT 2.0 - 2014 presenterte vi et halvt dusin data-relaterte områder IT må fokusere på, under overskriften ‘Fra driftsmester til datamester’. I 2015 har endringen byttet status - fra interessant til nødvendig.

Må IT-profesjonelle omskoleres? Definitivt. Mange har et glimrende utgangspunkt gjennom forståelse for hvordan digitale verktøy fungerer. Den største utfordringen er å unngå at erfaring kommer i veien, forstyrrer kreativiteten.

Hvordan? Kurs, konferanser, bøker. Våre favoritter – som en god start – er O’Reilly’s blodferske ‘Data Science from Scratch’ og litt eldre (2013) ‘Data Science for Business’.

Antagelsen at IT-folk aldri blir arbeidsledige holder fortsatt – med en liten presisering: IT-folk med relevant kompetansemessig utvikling blir aldri arbeidsledige.


Se også IT 2.0 – 2014 og IT: Hemmet av erfaring.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.