IT: Hemmet av erfaring

«Kunnskap er sølv, erfaring er gull, forståelse er platina.» Eller som Wall Street Journal annonserte for snart ti år siden: «Knowledge is vital. But knowledge without understanding is useless.» Velformulert og innsiktsfullt, men ikke alltid riktig.

Ingen regel uten unntak. Erfaring kan være hemmende. For eksempel når den brukes til å ‘holde sporet’. «Vi har erfart at det fungerer, da fortsetter vi med det» var en grei innstilling for 50 eller 100 år siden. I dag er selv «det fungerte i fjor» ofte hemmende.

Derfor er intern rekruttering av både ledere og fagfolk, like ofte hemmende som fremmende. Vi har ingen ting å utsette på de nye topplederne i Statoil og Telenor, men tror at begge organisasjoner ville vært tjent med nytt blod. Og tilsvarende helt ned på golvet – for eksempel i IT-utviklingsgrupper. Få inn noen som mangler ‘erfaringen’, vanen som sier ‘slik gjør vi det her’, og som i stedet spør ‘hvorfor’.

‘Hvorfor’ er en underutnyttet ressurs i de fleste sammenhenger. Vi trenger flere forstyrrende elementer i etablerte settinger, fra utviklingsgrupper til DiFi-ledelsen og departementene, som spør ‘hvorfor’ og stiller krav til svaret. Som utfordrer etablerte, underforståtte forutsetninger, forlanger en forklaring på hvorfor vi gjør slik og ikke slik. Avslører usynlige vaner og oppgåtte spor som var optimale for X år siden, kostbare og begrensende i dag.

IT misliker forstyrrelser. Samtidig lever vi – IT – av dem. Faktum er at IT bør ta mål av seg til å bli en vandrende forstyrrelse i organisasjonen. En utfordrer som alltid spør ‘hvorfor’. Ikke én gang, men regelmessig og ofte. Og dertil har ideer om hva som kan endres og forbedres.

Så reklassifiserer vi ‘forstyrrer’ til ‘utfordrer’ og har formulert én av ITs viktigste roller frem mot 2020. IT skal utfordre det vi gjør og måten det gjøres på.


Se også Hvorfor Netflix alltid er oppe.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.