Servermarkedet vokser ... eller minker?

Cloud Computing fører til at servermarkedet minker. Sier noen. Andre sier at det vokser. Tallenes tale peker mot det siste. Men tallene viser historien, ikke fremtiden. Hva er den egentlige trenden?

Argumenter i begge retninger sitter løst. Når det meste av verden slutter å produsere datatjenester selv, og dermed slutter å kjøpe servere, må markedet minke. Dessuten: De samme kundene har hatt lav utnyttelsesgrad i forhold til ressursleverandørene i Skyen.

I liten skala kan argumentasjonen holde. I større skala svikter den fordi datasentrene som overtar tjeneste-produksjonen, uansett hvor de er, ikke overtar kundenes ‘gamle’ systemer. De bygger nytt i høyt tempo – i takt med raskt voksende etterspørsel.

Etterspørselsveksten er vesentlig høyere enn tidligere antatt. The Open Datacenter Alliance, 300 av verdens største selskaper innen industri, finans og teknologi, rapporterer at Cloud-relaterte investeringer øker vesentlig raskere enn estimert. Gruppen kjøper IT-tjenester og utstyr for over 100 mrd. USD per år, og rapporterte nylig at de vil tredoble ‘Cloud-spending’ de neste to årene (se Financial Times 4/11).I tillegg til den direkte effekten av veksten – eller omrokeringen av vekst – har IT et voksende energiproblem. Vi trenger mer effektive datasentre. Ikke primært for å senke kostnadene, men på grunn av energimangel. I bygninger, i områder, i landsdeler. I Norge, i Europa, i USA. Det betyr en storskala utskifting til mer energieffektive servere. Et marked HP satte ekstra fart i forleden (se kommentaren HP trengte en hånd, fikk en ARM).

Status for servermarkedet: Glimrende utsikter, færre og større kunder, nye krav, og vesentlig tøffere konkurranse.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.