Diskmangel? Aldri så galt …

Det umulige er mulig – når omstendighetene blir spesielle nok. Det er de i Thailand. Med overraskende konsekvenser for de fleste av oss.

Vi hadde ventet store konsekvenser etter jordskjelv, tsunami og atomkatastrofe i Japan. Landet står tross alt i sentrum av teknologiutviklingen. Ikke hele utviklingen og kanskje en fallende del, men likevel. Konsekvensene kom, men de ble mindre enn ventet, stort sett umerkelige for både alminnelige brukere og IT-markedet generelt.

Så ikke for flommen i Thailand, som har satt store deler av den industrialiserte delen av landet totalt ut av drift – for lang tid. Der produseres en stor del av diskene vi bruker til daglig. På datarommet, desktoppen, og laptoppen. Et beskjedent problem for oss i forhold til de som er rammet, men like fullt et tiltagende problem. Og en situasjon som får konsekvenser: Det viktige er ikke hvor stor mangelen er eller blir, men at den har oppstått. Leverandører som tar unna millioner av enheter, langtidsplanlegger. De må ha stabilitet og forutsigbarhet. For en periode er denne forutsigbarheten borte fra deler av diskmarkedet. Samtidig stiger prisene. Da ser de samme leverandørene seg rundt etter alternativer. Det betyr SSD: Prisene blir mer konkurransedyktige, leveransene er sikre. Attraktivt.

Overgangen fra roterende til solid state lager får et skikkelig push. En naturkatastrofe forandrer IT-utviklingen. Ikke unikt, men en sammenheng og en mulighet det er lett å glemme. Vi langtidsplanlegger ut fra sannsynligheter, men det umulige skjer.


Se også Lagring: Mye penger, lav effektivitet, store muligheter, Hvor er dataene (mine)? og rapporten Cloud Storage: Tidsriktig, tilgjengelige, nødvendig.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.