Goodbye Flash, goodbye Silverlight

Det måtte komme. Det kom. Det er bra. Adobe gir opp mobile Flash. Verden blir enklere for de fleste.

Som brukere slipper vi nettsider som ber oss om å laste ned Flash-player på iPhone, iPad og andre. Utviklere slipper å lage flere varianter, avhengig av klient. Hvilket mange har sluttet med i alle fall. Fordi HTML5 allerede har bredere dekning i klient-markedet enn Flash. 

Konsekvensen er innlysende: Mobile Flash dør og Flash ‘fader ut’ som plattform. Alle gleder seg – unntatt Adobes aksjonærer og 700+ utviklere som blir oppsagt. Hvorfor det måtte komme? Flash er tungt, upålitelig og gammeldags. Steve Jobs hadde rett. Og Adobe har kommet til samme konklusjon. 

Selskapet prioriterer pragmatisme fremfor følelser og ‘tar en Jobs’ på Flash. 90-talls teknologi som ikke lenger har livets rett. At aksjemarkedet ikke forstår logikken, er rimelig. Dette er nye toner fra Adobe, som riktignok har vist en del av hånden tidligere i år med satsingen på HTML5, men som først nå bekrefter at en større omlafting er i gang. En tilpasning til virkeligheten anno 2012. Verdt et løftet øyenbryn og en liten applaus.

Betyr det slutten for Microsofts Silverlight også? Nei og ja. Nei fordi den offisielle avlivingen av Flash ikke påvirker Silverlight. Ja fordi Microsoft allerede har tatt skrittet for lenge siden. De har bare ikke sagt det offentlig enda. I realiteten har Silverlight vært på dødsleiet siden 2010, da Microsoft bestemte seg for å gå HTML5 med full styrke. Riktignok en fersking i forhold til Flash, men Silverlight er bygget over samme lest, på en oppfatning av behov og teknologi som var riktig for 5+ år siden. Derfor hører de hjemme sammen – på den proverbiale historiske skraphaug, sammen med utallige andre storheter som har hatt sin tid.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.