Verdens største forstyrrelse

Think different business disruption concept red gray arrow icon

… heter Elon Musk og forstyrrer økonomi, tunnellboring, transport, romfart, batterier, telecom, AI/ML, software, bilindustri – og en del annet. Han lider åpenbart av en 'mangelsykdom' – mangler noe de fleste av oss har i overflod: Sterke oppfatninger om hva som er umulig.

En TV-reklame for noen år siden serverte et indisk mantra: If you own more than 8 things, the things own you. Markedsføring for 'leie fremfor eie'. Fleksibilitet, bytte når det passer, flytte når det passer, frihet til å endre. Attraktivt - på papiret. I realiteten nærmest naturstridig – på våre kanter av verden. Og avslørende for livsløgnen som vil ha det til at vi her nord er foroverlente, åpne for forandring, tilpasningsdyktige, innovatører og mye mer. Neppe dårligst i klassen, men lett karikert – vi trives i fortiden, betrakter fremtiden med skepsis, liker forbedring, nøler med forandring. 'Ikke kødd med velferdsmodellen' er vårt mantra – koste hva det koste vil, inklusive lønnsvekst uansett hvor dårlig det går. Der er vi definitivt 'best' i verden. Innstillingen kommer til å ta livet av oss. Verden trenger noe helt annet - flest mulig Elon Musks – for å overleve (se også Alle er smittet).

Enn så lenge lever vi godt i vår lokale virtuelle virkelighet. Vårt personlige reality distortion field konverterer det vi ser til det som passer - automatisk og hele tiden. Til det dukker opp en forstyrrelse som er for stor til å kunne ignoreres. Det er her Elon Musk kommer inn - som en tsunami. Kontroversiell og langt fra alltid det vi vil kalle 'likandes', forstyrrer han likevekten, avslører livsløgnen og demonstrerer at andre veier ikke bare er farbare, men bedre - for alle.

Én av veldig få som har både hodet og ressursene, tenker og handler, feiler og lærer og flytter verden. Alt sammen i løpet av kortere tid enn vi på våre kanter vanligvis bruker på konsensus-møter. Han er i gang før vi har fått sendt møteinnkallingen. 

Dramatisk billigere tunnellboring via The Boring Company? Umulig – ifølge ekspertisen. Til det var virkelighet. TESLA - teknisk mulig, men helt urealistisk. Det fantes ikke ladestasjoner. 'Vi bygger dem samtidig med bilene' sa Musk - og leverte. Og når gamlegutta skal kopiere suksessen, oppdager de - altfor sent - at det ikke handler om mekanikk og motorer, de er for hyllevare å regne. Det handler om software og batterier (se også Tesla-effekten) – som Tesla utvikler selv.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.