Tesla-effekten

Tesla Cybertruck electric pick-up ,Szczecin,Poland-December 2019

"Roboter? AI? ML? Skremmer ikke meg." De fleste har tenkt det, mange av oss har sagt det. Men skremme burde de. Ikke fordi de er intelligente eller truende, men fordi vi er trege. Dessuten – de har noe vi mangler – og trenger: Pålitelighet, utholdenhet, styrke, kapasitet.

Erkjennelsen er i første omgang egnet til å gjøre vondt, men her er tre viktige utfordringer som treffer de fleste av oss: Vi må slutte å 

  • … bortforklare virkeligheten ('det skjer ikke/gjelder ikke oss'),
  • … overvurdere oss selv ('vi er så spesielle'),
  • … klamre oss til historien ('vi har gjort det før, dette kan vi alt om').

Med andre ord – vi må ta oss sammen. Roboter, AI, ML og annen teknologi er ikke blitt smartere over natten, men de er underutnyttet – av feil årsaker. De er kapable, kjappe og lærenemme, fortsatt uintelligente og - i beste fall - ‘smalt smarte‘, og ofte 'muliggjørende': Sender oss i nye retninger, til nye høyder, åpner nye veier – hvis vi vil se dem. Vi kaller det Tesla-effekten - årsaken til at lillebror Tesla er mer verdt (har større fremtidspotensiale) enn noen av sine storebrødre.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.