Edge er det nye sentrum

Tenk deg at Europa må evakueres. Et regn av asteroider og meteoritter er på vei, treffer om 3 uker. Alle må flyttes. Hvor som helst, men flyttes - nå. 750 millioner mennesker på 3 uker. Klart det er umulig. Like umulig som å håndtere datamengdene vi er i ferd med å generere. 'Houston, we have a problem.'

Hvis data hadde hatt fysisk vekt og størrelse, ville jorden kollapset forlengst. Og tallene forteller at det blir mye verre. Raskt. Men tallene lyver – indirekte. Om dataene er aldri så ikke-fysiske, veksten er ikke fysisk mulig. 

De færreste av oss reagerer rasjonelt, kanskje ikke i det hele tatt, på tall som er virkelig små (mikroskopiske) eller virkelig store (astronomiske). Nanometer? Smått, men hvor mye mindre enn mikrometer? Lysår? Kilometer med mange nuller etter.

Over til data - hva er egentlig en zettabyte? For de aller fleste et ekstremt høyt tall som vi heldigvis slipper å forholde oss til. Før det dukker opp en tvangssituasjon – vi må plassere mengdene  i et forståelig bilde. Her er en slik trigger: Hvis veksten fortsetter vil vi i 2024 produsere 149 zettabytes daglig. Daglig! 

Ubegripelig, men hvor mye er det egentlig? Her er det enkle regnestykket:

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.