Avlæring: Change sucks

Studio shoot of styilish sceptical man in checkered blaze and pink shirt.

'Unlearning is not about forgetting. It’s about the ability to choose an alternative mental model or paradigm.' skrev Harvard Business Review for en tid siden. Det høres fint ut. Det høres også slitsomt ut. Så, nei takk, vi klarer oss med de mentale modellene vi har. De fungerer. Eller gjør de egentlig det?

De fleste vi kjenner har intet ønske om å avlære noe som helst. Og konstateringen fra HBR ovenfor endrer ingen ting. Det høres komplisert ut. Helt til vi forstår at det handler mer om vaner enn om kunnskap. Og om nødvendighet. Våre forfedre fortsatte ikke med spyd og lanse etter at fienden kom med kuler og krutt. Brutal og livsnødvendig omstilling.

Vi vet at vi kan. Mange av oss hadde utrolig kort tilvenningstid til strømming. Dagsrevyen når det passer i stedet for 19:00, slutt med opptak og ukesprogram. Spotify, Wimp - CDer forsvant til garasjen og loftet med rekordfart. Endringen plasserte oss selv i førersetet. Det fristet. Den alternative modellen leverte åpenbare fordeler og minimale ulemper. Å stå opp en time tidligere og sykle på jobben krever motivasjon på et annet nivå, men også det går. Begge deler er avlæring – eller 'omprogrammering' om vi vil.

Nettopp motivasjon er 'magien' som får avlæring til å virke. For individer og organisasjoner. Med én av tre drivere i ryggen:

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.