UNIX 4ever?

Verdens mest utbredte OS passerte nylig 50 år – og halvannen milliard installasjoner. Hvorfor er en 50-år gammel traver verdens mest utbredte og raskest voksende OS?

Markedet har tilsynelatende mistet interessen for operativsystemer. For 10 år siden ville nyheten om at Unix fosser forbi Windows vakt oppsikt. I 2019 ble den forbigått med et skuldertrekk. Det er en positiv utvikling. For kunder flest er prosessorer og operativsystemer like spennende som bilmotorer og girkasser. Nødvendige, viktige og ute av syne. De forrige 20+ årenes fokus på slike teknikaliteter har vært drevet av leverandørenes – spesielt Microsoft og Intel – behov for å syns, ikke markedets behov for å vite.

Også på den profesjonelle siden har interessen dabbet av. IT-profesjonelle har preferanser, men 'alt går' hvis argumentene er gode nok. Til og med 20-år gamle utgaver av Windows Server og Oracle Solaris er 'spiselige' dersom forholdene tilsier det (alternativene ‘smaker’ verre).

Brian Kernighans ferske bok er ikke bare en personlig historie om Unix, men en inspirerende gjennomgang av universelle suksessfaktorer - for prosjekter, ideer og software.

'Lavere interesse' er imidlertid ikke det samme som uinteressant, og Unix' passering av Windows som markedsleder på verdensbasis forårsaket en viss oppmerksomhet i faglige fora. Med god grunn – for om operativsystemer ikke lenger er en primær-interesse eller -faktor i IT-miljøer, er det nyttig lærdom å hente fra den 50-årige historien som startet på et loft i Bell Laboratories like vest for New York City i 1969.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.