Digital hjertestans: Datapropp

Når dataflyten stopper, stopper hverdagen. Den profesjonelle og den private. Blant kritiske funksjoner som holder den digitale verden i gang, er dataflyt den mest fundamentale. Den er også lite forstått, lavt prioritert og underutnyttet. Det har ingen råd til.

I 20 år har vi snakket om data som ‘den nye oljen’. Utvinnes, lagres, raffineres, distribueres, konsumeres, gjenbrukes og mer. Alt stemmer – langt på vei. Likevel – i 2021 vet vi bedre. Med god hjelp fra Tim O’Reilly – Data is the new sand. For det første som svikter med olje-analogien er letingen og tilgangen, mengden. Vi trenger ikke lete etter data. Vi drukner i data. Letingen foregår i data, ikke etter data.

Også andre elementer i analogien svikter, for eksempel verdi, som O’Reilly var spesielt opptatt av: Mens praktisk talt all olje har verdi – som riktignok avhenger av kvalitet, tilgang, lokalisering og mer, har sand – og data – null verdi i seg selv. Verdien tilføres gjennom behandling – kombinasjoner, raffinering, filtrering, bearbeiding og så videre.

Les mer …
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg – bli med i ‘det gode selskap’. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.