Bråvåkning: 'Data is the new Sand'

A man holding a card in cupped hands with a hand written message on it, Data.

En hel verdens fokus på personvern har fått menigmann til å tro at deres data er verdt gull. Realiteten er langt nærmere null. Har personvernet forstyrret kontakten med virkeligheten – eller bommet på målet?

Tim O'Reilly er et kjent fjes for de fleste i teknologi-sektoren - og mange utenfor: Grunnlegger av O'Reilly Media, foredragsholder, forfatter, investor og mye mer.

'Data is the new oil.' En flott analogi som har bidratt til forståelse for deler av den digitale økonomien siden den dukket opp i 2006. I mindre grad for persondata enn for andre data, men også der. Vi leter, borrer, utvinner, raffinerer, distribuerer, verdiøker, samler, resirkulerer og mye mer. I små og store datasamlinger. Perfekt for 10 år siden, bra for 5 år siden – men den begynner å skurre 'i kantene'. For mens vi (fortsatt) leter etter, utvinner og distribuerer fysisk olje, oversvømmes vi av data. Og mens det meste av råolje kan raffineres til noe anvendelig, noe med verdi, er det meste av dataene vi produserer og lagrer, fullstendig verdiløse. De resterende er - med få unntak - også uten verdi til de prosesseres og plasseres i en sammenheng. Også persondata.

Derfor fikk vi 'tingene-faller-på-plass'-følelsen da Tim O'Reilly lanserte en ny analogi forleden. Data is the new sand. Den klikket inn umiddelbart. Sand finnes over alt – i enorme mengder (28% av jordens overflate). Essensiell ingrediens i flere sammenhenger enn de fleste er klar over - og spesielt elektronikk (silikon). Og fullstendig verdiløs uten en kostbar og kompleks industriell prosess som omdanner råvaren og trekker ut verdi-komponentene.

Den nye analogien dukket opp som tittel på en fersk artikkel i The Information, der O'Reilly går i rette med fundamentale og utbredte misforståelser om data generelt, og persondata spesielt: Verdi, bruk, kontroll og rolle i den digitale økonomien.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.
Se også ...

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.