Zero bevissthet

Frame of Mind series. Composition of human face wire-frame fractal and design elements suitable as a backdrop for the projects on mind, reason, thought, mental powers and mystic consciousness

Det viktigste med Zero Trust er verken zero eller trust, men bevissthet. Manglende bevissthet - også kjent som 'vi-følger-oppskriften-da-blir-det-nok-bra' - skaper mer usynlig risiko enn noen vil innrømme.

Zero Trust er ingen løsning, men et konsept og en (annerledes) måte å tenke på. En innfallsvinkel som tvinger sikkerhetsansvarlige over i et nytt spor – eksakt hva som trengs for å komme på offensiven i forhold til cybersikkerhet. Og en bråvåkning – en ‘se, det er mulig’ opplevelse - som gir ny selvtillit i forhold til historie, behov, budsjetter og ineffektive tiltak. Gårsdagens sikkerhetsinvesteringer var kanskje optimale da, men i dag er mange av dem like effektive som teknologitunge fregatter under vann (se Brannmurer, tillit og falsk sikkerhet).

Tillit til eget datasenter? Nei. Til toppledelsen? Nei. Til systemansvarlige? Nei.
Zero Trust tvinger oss til å tenke tillit. "Hva eller hvem har vi tillit til og hvorfor?" Svarene vil alltid gjøre vondt fordi mye av den gamle tilliten sitter i ryggmargen. Men emosjonell tillit er ut, rasjonell evaluering er ‘in’: Tillit til eget datasenter? Nei. Til toppledelsen? Nei. Til systemansvarlige? Nei. Til fysisk sikring? Kanskje, men først etter en grundig revisjon. Og så videre. Alle stener må snues, alle holdninger etterprøves og den nye bevisstheten må regjere: "Hvorfor stole på X" må besvares rasjonelt, ikke emosjonelt. 

Ærlige svar vil - for virksomheter flest - avsløre store hull. Regimer gjennomsyret av historisk tillit som ikke bare er null verdt, men ofte farlig. Implisitt tillit til systemer, tjenester, personer, grupper, tiltak, verktøy og mer som er ute av syne, ute av sinn.

Prosessen bidrar til en bevisstgjøring som i sin tur gir selvtillit til å konfrontere realitetene. Konstateringen «her er virkeligheten, slik ser det ut i dag» gjør vondt med det samme, men alternativet er verre. Å reise seg og ta en åpenbart nødvendig kamp, er styrkende i seg selv – og dessuten karrierebyggende.

Zero Trust kan ikke velges bort. En ny innfallsvinkel som stimulerer til ny bevissthet og gir alle et nødvendig sikkerhets-løft.


Se også ...

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.