Virtuelle data ...

Businessman analyzing a business analytics (BA) or intelligence (BI) dashboard on virtual screen showing sales and operations data statistics charts and key performance indicators (KPI)

… høres ut som en dårlig spøk. Det gjorde også virtuelle maskiner og virtuell virkelighet en gang for lenge siden. Trenger vi virtuelle data? Til hva?

Sannheten er at uttrykket - egentlig 'data virtualisering' - ved første øyekast er temmelig mislykket. Virtualiserte data er høyst reelle. Den virtuelle komponenten i ligningen er ikke dataene, men samlingen, styringen og presentasjonen av dem. Målet er homogenisering og forenkling - på utsiden: Data as a Service. Tjenester (eller software) som gjemmer kompleksitet ved å flytte opprinnelse, formatering, lokalisering og annen housekeeping ut av syne, og levere data etter en omforenet mal.

The goal of data virtualization is to create a single representation of data from multiple, disparate sources without having to copy or move the data.

... skriver whatis.com om data virtualization, og setter fingeren på det andre hovedpoenget: Å 'gjemme' hvor dataene befinner seg og sørge for at de ikke blir kopiert (én master, én original, ingen kopier). Dermed har vi på sett og vis rettferdiggjort begrepet – virtuelle datakilder. Som for virtuelle maskiner finnes det fysiske ressurser et eller annet sted ute av syne, mens det som leveres er en oppgavetilpasset variant, ofte en kombinasjon av flere ressurser.

Resultatet er optimalisering på flere nivåer. På topp-nivå kan både applikasjoner og brukere forholde seg til homogeniserte grensesnitt og formater. I motsatt ende av næringskjeden kan data-spesialister konsentrere innsatsen - fra datavask til algoritmer, konverteringer og opprinnelses/kvalitets-kontroll - om færre, kanskje bare én 'kanal' med veldefinerte egenskaper, krav og behov.

Den virtuelle 'kanalen' kan – i tillegg til å standardisere formater og metadata – homogenisere data og aggregere flere kilder,  også levere aksesskontroll og andre kontrollfunksjoner. Leverandører som er spesielt synlige i denne voksende nisjen inkluderer Oracle, Microsoft, SAP, Denodo, Redhat og IBM.

Data virtualisering representerer en viktig og nødvendig virkelighetstilpasning i en verden som overflommes av data, 'underflommes' av data-spesialister og har akutt behov for forenkling, ikke minst for utviklere. Levetiden for applikasjoner og brukerorienterte tjenester faller som en sten. Endringer, tilpasninger, nye varianter og nye tjenester vokser med tilsvarende hastighet.

Enn dynamikk som forutsetter at komponentene i grunnmuren er enkle og forutsigbare. Uten data-virtualisering stopper utviklingen. Verre er det ikke.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.