The best of ...

Education concept. Collaboration of smart and intelligent guys a Education concept. Collaboration of smart and intelligent guys and woman listen lecture by asian girl and ask additional questions sitting on multi-colored chairs in a loft room

'Mest lest' er interessant, 'mest kommentert' er innhold som har skapt størst engasjement. Her er engasjements-favorittene fra 2018.

Vinneren er - med hendene på ryggen - avvikling. Denne glemte disiplin som få nevner, alle er avhengige av og de fleste feiler på. Introduksjonen til vår perspektiv-artikkel om temaet (Avvikling - den glemte disiplin) sier det meste :

ITs vei fra drift til ‘Intelligente Tjenester’ handler i betydelig grad om avvikling. Først avvikling av gammel programvare, siden avvikling av gamle IT. Har du en avviklingsstrategi?

På mange måter en naivitet ingen bør være bekjent av. Alle vet at utfordringene kommer - behov, muligheter, endringer. Hvordan kan vi la være å planlegge med dem? Begrepet 'full tallerken' fungerer fortreffelig. Enten må noe bort eller det renner over. Når det renner over, har ingen kontroll på hva som blir borte. Det kan bli katastrofalt - og er alltid uansvarlig.

På en respektabel andreplass kommer blockchain – egentlig 'Distributed Ledger Technology' – som store deler av verden snakker om, men ikke helt har plassert i eget teknologi-bilde. Utfordringen har lite med teknologi og mye med forståelse å gjøre, og minner om 'digitalisering' kontra 'digital transformasjon': Det første er gammelt og forvirrende, det andre tydelig og skremmende.

For blockchains vedkommende er tilsvarende begreper 'database' kontra 'digital tillit'. DLT er i teknisk forstand database-teknologi og leverer 'digital tillit' – det ene kjent, det andre skremmende. Analysen Blockchain - the missing link, og oppfølgeren Blockchain confusion - lander forrvirring og plasserer 'brikkene på brettet'.

'Runner up' - på en solid tredjeplass - er sikkerhet, der 2018 sto i forvirringens tegn. En pangstart i januar med Meltdown og Spectre, utfordringer på laveste prosessornivå som skremte en hel verden – uten grunn. Vår innfallsvinkel irriterte mange og fikk applaus fra enda flere – spesielt oppsummeringen i Meltdown: Fra krise til farse … og Spectre 4.0 .

Behovet for bedre cybersikkerhet og nye innfallsvinkler er akutt,  forvirringen stor og handlingslammelsen er foruroligende (se Uønsket cybersikkerhet).


Engasjement inspirerer, forventningene til 2019 likeså. Etter år med mye prat og lite handling, aner vi bedring. Dyktige og energiske krefter som finner nye veier og ser muligheter der forgjengerne har stoppet opp.

At blockchain, sikkerhet og avvikling blir dominante enda et år, er garantert.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.