Faglig jule-underholdning

Underholdende teknologi-litteratur er en selvmotsigelse. ‘Krevende’ og ‘tørt’ er langt mer nærliggende for kategorien, som sjelden assosieres med peis, jul og hyttekos. Men ingen regel uten unntak.

Akkurat her starter vår første ‘julelitterære’ anbefaling. Kevin Kelly’s The Inevitable er en fortelling, en diskusjon og forklaring. Han forklarer 12 ulike teknologi-krefter (som mange ville kalt ‘harde trender’, udiskutable endringer i nær fremtid) hver for seg, og setter dem sammen til et utviklingsbilde som reflekterer tittelen: Det uunngåelige. Vi kommer ut i den andre enden med bredere og dypere forståelse. Bedre rustet for fremtiden. Følelsen minner om hva vi satt igjen med etter Nichoals Carr’s The Switch i 2004. Et tydeligere bilde av fremtiden. Mer forståelse.

Margaret A. Boden’s AI – It’s nature and future er langt smalere – og litt overlappende i positiv forstand. Boken handler mindre om teknologi enn om filosofi: Hva er egentlig intelligens, kan maskiner bli intelligente etc. Hun diskuterer hvordan oppfatninger og definisjoner har utviklet seg over tid. En interessant reise i resonnementer, meninger, anvendelser og potensiale. En kort bok som vil holde deg engasjert fra ende til annen hvis du finner AI interessant, potensialet spennende og konsekvensene tankevekkende.

Siste medlem i våre jule-trio er underholdende, morsom og spesiell: The Thrilling Adventures of Lovelace and Babbage – The (Mostly) True Story of the First Computer. En tegneserie-bok som med humoristisk snert tar for seg dataalderens vugge. En støvet vitenskapsmann – Charles Babbage, og en kreativ ung nerd med adelig opprinnelse, ustyrlige gener og matematisk legning – Lady Ada Lovelace. Kombinasjonen fremstår allerede i utgangspunktet som underlig, kanskje fornøyelig, men leverte historiske resultater: Verdens første datamaskin og verdens første programmerer. Underholdende og lærerikt for de av oss som finner teknologihistorie interessant.

En trio som separat eller sammen, digitalt eller analogt, anbefales for høytiden og nyåret. Happy holidays!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.