Windows 10s suksessfaktor: Startknappen

Utrolig, men sant: Et samstemmig tech-media friskmelder Windows 10 på grunn av en mekanisme fra 1995.

“Det var dette som manglet i W8”, er konsensus. “Brukerne kjente seg ikke igjen.” I beste fall en symptom-analyse. Hvordan kan en leverandør og en bransje som (etter sigende) lever av forandring og fremskritt, tro at gjenkjennelse er en suksessfaktor?

I 2015 har markedet akseptert mobilitet og digital disruption, at IoT er nødvendig, naturlig og positivt, og at det haster med å bli kvitt tung, historisk bagasje – ofte treffende kalt ‘teknologi-gjeld’. Departementer, etater og ministre snakker entusiastisk om digitaliseringens muligheter for individ og land.

I dette forandringsorienterte markedet forsøkte Microsoft å selge en kosmetisk endring. Et brukergrensesnitt som var artig å se på, vanskelig å bruke. Windows 8 ble en større katastrofe enn Vista, den verste siden MS-DOS 4.0. Fordi markedet aldri aksepterer forandring alene. Forandring er alltid forstyrrende og må balanseres med forbedring. Forbedringen må være stor nok til å ‘bære’ forstyrrelsen.

I 2015 er markedet om mulig enda mer forandringsorientert enn da W8 ble lansert. Like fullt skal Windows 10 tilbake til det gamle, sørge for at brukerne kjenner seg igjen. Startknapp, desktop og kjente ikoner. Samme katastrofe-oppskrift med omvendte ingredienser: Der Windows 8 hadde kjent innhold og ny innpakning, skal Windows 10 ha kjent innpakning og (mye) nytt innhold. Ganske sikkert akseptabelt som vedlikeholdsoppdatering for et fallende PC-marked, men ingen suksessoppskrift. Definitivt ingen bærebjelke for fremtiden.

Microsoft plages av manglende mot til å bruke øksa, gjøre nødvendige forandringer, akseptere retningen og hastigheten i markedet. Resultatet blir deretter, ikke bare for Windows: Too little too late over hele linjen. Brettene tar (litt) av samtidig med at brett-markedet er i fall. Mobil-satsingen viser vekst, men likevel fallende markedsandeler. Gamle (tidvis gode) applikasjoner blir til dårlige apper og får markedet til å se på selskapet som ute av sync. Tillitssvikt.

Vi ønsker oss et sterkt og modig Microsoft. Brutal omgang med gamle produkter og utdaterte teknologier. Ekte foroverlenthet i forhold til utviklingen i stedet for førstehjelp og life support på gamle produkter. Ressursene er der, markedsposisjonen er der (fortsatt), toppsjef Nadella har vist enkelte gode takter, men det haster.

Hva med å ‘ditche’ noen gamle merkenavn (inklusive Windows) som skaper feil assosiasjoner? Og mest av alt: Vise respekt for markedet.


Se også

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.